Ziua Dobrogei, marcată la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Slujbă de „Te Deum”, depunere de flori şi simpozion

Ziua Dobrogei, marcată la Constanţa

Cultură 15 Noiembrie 2011 / 00:00 606 accesări

Data de 14 noiembrie 1878 reprezintă cea mai importantă zi din istoria modernă a ţinutului dintre Dunăre şi Mare. În urmă cu 133 de ani, era recunoscută Independenţa Dobrogei, obţinută în urma războiului din ’77 şi consemnată în tratatul de la Berlin. Ieri, la Constanţa, au avut loc mai multe evenimente prin care s-a marcat Ziua Dobrogei.

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost locaţia în jurul căreia au „gravitat” activităţile organizate cu această ocazie de Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului. Astfel, în jurul orei 16.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de „Te-Deum” la Biserica „Sfânta Treime” din Parcul Casei de Cultură. Momentul a fost urmat de depunerea a două coroane de flori la „Monumentul Independenţei Dobrogei” din acelaşi parc. A urmat, în sala mică a Casei de Cultură, un simpozion pe această temă, la care au participat mai mulţi invitaţi speciali ce au avut misiunea de a le oferi celor prezenţi repere din istoria şi cultura fascinantă a ultimului secol şi jumătate de existenţă al Dobrogei. Printre cei care au fost prezenţi s-a numărat şi şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, care a prezentat comunicarea „14 noiembrie 1878 - dată semnificativă în istoria naţională. Repere arhivistice”, împărtăşind celor prezenţi dovezi vii ale comunităţilor dobrogene şi ale evoluţiei şi manifestărilor acestora.

„CONSTĂNŢEANUL DE RÂND AR TREBUI SĂ SERBEZE O ZI A RECUNOŞTINŢEI FAŢĂ DE VALORILE ISTORICE, ŞTIINŢIFICE ŞI CULTURALE ALE ACESTUI SPAŢIU CARE NE DEFINEŞTE” Un alt invitat care a participat la acest eveniment dedicat Dobrogei a fost şi scriitorul Ovidiu Dunăreanu. „Am asistat cu emoţie la un eveniment de rememorare a unui fapt istoric fundamental pentru noi. Dacă ne aflăm, astăzi, într-o Dobroge civilizată şi cultivată, acest lucru se datorează acelui mare eveniment din 1878, prin care Dobrogea s-a reîntors, să sperăm definitiv, în matricea ei naturală. Aş fi dorit să văd mai mulţi participanţi la acest eveniment... Constănţeanul de rând ar trebui să serbeze o zi a recunoştinţei faţă de valorile istorice, ştiinţifice şi culturale, în general, ale acestui spaţiu care ne defineşte”, a declarat Ovidiu Dunăreanu.

La eveniment au participat doar câteva zeci de membri ai comunităţii bisericeşti locale, cât şi simpli cetăţeni, cei mai mulţi dintre aceştia aflaţi la o vârstă mai înaintată şi care încă mai ştiu să dea dovadă de respect faţă de importanţa istorică a zilei de 14 noiembrie pentru ţinutul dintre Dunăre şi Mare.

Suita manifestărilor a fost organizată de Asociaţia „De la Dunăre la Mare”, în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, A.S.C.O.R., Casa de Cultură a Sindicatelor, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi Muzeul de Artă Populară.



12