A murit compozitorul Pascal Bentoiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit compozitorul Pascal Bentoiu

Cultură 21 Februarie 2016 / 16:56 730 accesări

Compozitorul Pascal Bentoiu a încetat din viață, duminică dimineaţă, la vârsta de 88 de ani. Artistul suferea de o boală incurabilă de mult timp și fusese supus unei intervenţii chirurgicale într-un spital din Bucureşti, însă inima i-a cedat. Omul de cultură va fi înmormântat în cavoul familiei Bentoiu din cimitirul Bellu din Bucureşti, la o dată care nu a fost încă stabilită.

„Este o mare pierdere pentru muzica românească şi este unul dintre cei mai reprezentativi compozitori români de după 1950. A avut o activitate prodigioasă componistică, dar şi muzicologică, lăsând câteva lucrări fundamentale în muzicologia noastră: „Imagine şi sens” şi cartea „Capodopere enesciene”. Şi este şi autorul unor finalizări şi remodelări ale Simfoniei a IV-a şi a V-a de George Enescu, pe care autorul nu le-a terminat şi maestrul Bentoiu a realizat finalizarea lor şi care au fost cântate cu mult succes şi în Festivalul Enescu, şi peste hotare. Dar sigur că cel mai important lucru este că o viaţă a fost dedicat profesiunii de compozitor şi de muzicolog şi a fost, după Revoluţie, primul preşedinte al Uniunii Compozitorilor, timp de aproape doi ani”, a spus preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), Adrian Iorgulescu.

ÎNMORMÂNTARE FĂRĂ ONORURI Conform dorinței sale, exprimată într-o scrisoare, compozitorul nu dorește ceremonii oficiale. „Mi-a comunicat în mod expres, de altfel a lăsat şi o scrisoare, că nu doreşte niciun fel de ceremonii oficiale şi că este ultima lui dorinţă să nu fie o ceremonie cu onoruri de niciun fel. Nu vrea să fie expus, nu vrea nimic din toate cele pe care alţii şi le doresc, de la salve de tun şi până la fanfare militare”, a precizat Iorgulescu.

Conform organizatorului Festivalului Internaţional „George Enescu”, Mihai Constantinescu, Pascal Bentoiu a fost un mare muzicolog, un mare enescolog şi un mare compozitor, care „se alătură numelor mari pe care le-a avut muzica românească de la Enescu încoace, Vieru, Olah, Niculescu”.

Citește și:

Umberto Eco a plecat... „În căutarea limbii perfecte“

Taguri articol


12