Cum ne-ar putea afecta introducerea butonului de dislike pe Facebook

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Psihologii explică

Cum ne-ar putea afecta introducerea butonului de dislike pe Facebook

Lifestyle 07 Ianuarie 2016 / 14:45 1006 accesări

Psihologul Cristina Gemănaru: ”Nu generăm drame cu un simplu dislike, decât dacă acest mesaj vine din partea unei persoane apropiate (...)”.

Psihologul Cristina Gemănaru: ”Nu generăm drame cu un simplu dislike, decât dacă acest mesaj vine din partea unei persoane apropiate (...)”.

De mult timp se vorbește despre introducerea unui buton de dislike pe Facebook, care să exprime lipsa de apreciere. În septembrie anul trecut, cofondatorul rețelei de socializare, Mark Zuckerberg, a anunțat că reprezentanții Facebook doresc să testeze în curând un astfel de buton, pe care oamenii îl cer de mulți ani. Potrivit lui Zuckerberg, scenariul ideal în care veţi putea folosi butonul dislike ţine de exprimarea empatiei pe anumite subiecte. Dacă un prieten a postat ceva trist, iar butonul Like nu se pretează, veţi putea apăsa pe dislike. Sunt și voci care spun însă că butonul ar putea fi folosit pentru a aprecia negativ fotografiile prietenilor virtuali, încurajând astfel micile răutăți. ”Introducerea acestui buton de dislike s-ar putea să realizeze o triere, o selecție între ceea ce reprezintă un adevărat prieten pe Facebook. Sentimentul de invidie face parte din ființa umană, poate să îi facă pe unii să își lase masca jos, să vedem cine ne este aproape și cine nu”, a precizat, pentru ”Telegraf”, psihologul Cristina Gemănaru. Dincolo de acest lucru, este bine să înțelegem că o observație, fie ea constructivă sau distructivă, poate să dezvolte în noi o analiză personală mai intensă și ne poate face să fim mai atenți la ceea ce spunem, ce facem și ce postăm. ”Trebuie să fim capabili să acceptăm și o critică. Cu toate că prima fațetă a criticii e dureroasă, trebuie să încercăm să vedem dincolo de ea”, a adăugat specialistul.

CÂND AR PUTEA GENERA DRAME UN SIMPLU CLICK Cei mai afectați de introducerea unui buton de dislike ar putea fi adolescenții. ”În rândul adolescenților emoțiile sunt instabile, echilibrul emoțional e destul de mișcător de la o zi la alta. Ei trec prin acea perioadă a vieții în care încearcă să își caute identitatea personală, își stabilesc normele de conduită socială, se conduc după idealuri și modele”, a explicat Gemănaru. Atunci când un adolescent primește o apreciere negativă pentru o fotografie pe care a postat-o, acest lucru poate să ducă la frustrări, la comentarii și reacții negative, însă nu neapărat la drame, sunt de părere specialiștii. ”Nu generăm drame cu un simplu dislike, decât dacă acest mesaj vine din partea unei persoane apropiate, când există ceva în istoria celor două persoane care fac schimb de aprecieri”, a spus psihologul. În schimb, atunci când postăm o fotografie în care arătăm că ne-am cumpărat ceva și suntem convinși că ne stă foarte bine, însă primim o apreciere negativă, acest lucru ne poate afecta stima de sine și imaginea pe care o avem față de noi. Oricum, cei care își doresc introducerea unui buton dislike vor trebui să mai aștepte. Facebook nu va lansa deocamdată această funcție.

AVEȚI GRIJĂ CE POSTAȚI

Psihologii ne avertizează și la ceea ce postăm pe Facebook. ”Din momentul în care punem o postare pe rețeaua de socializare și acea postare se referă strict la nevoile noastre personale trebuie să ne gândim că ceea ce primează pentru noi nu trebuie să primeze și pentru ceilalți. Există persoane care au un temperament cu tendințe depresive, anxioase și s-ar putea ca reacțiile lor să nu fie tocmai pozitive la mesajele noastre”, a subliniat Cristina Gemănaru. Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,35 de miliarde de utilizatori activi în fiecare lună, fapt care înseamnă că aproape jumătate din populaţia conectată la internet la nivel mondial foloseşte această platformă măcar o dată pe lună.

Taguri articol


12