Cursurile şcolii de vară a Societăţii de Ştiinţe Istorice, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cursurile şcolii de vară a Societăţii de Ştiinţe Istorice, la Constanţa

Cultură 17 Iulie 2009 / 00:00 1121 accesări

La Universitatea „Ovidius“ a avut loc, ieri, deschiderea oficială a cursurilor şcolii de vară a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România (S.S.I.R.), sub genericul „Locul şi rolul românilor în istoria universală”. Cursurile manifestării din acest an, care beneficiază de sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, marchează împlinirea a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului triumfal Tropaeum Traiani (Adamclisi), precum şi aniversarea a 60 de ani de existenţă a uneia dintre cele mai vechi societăţi de ştiinţe istorice din Europa. Evenimentul a avut loc în prezenţa membrilor filialei S.S.I.R., la prezidiu aflîndu-se preşedintele S.S.I.R. şi directorul Institutului Revoluţiei Române, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, inspectorul şcolar de specialitate Petre Purcărea şi decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Daniel Flaut. Gazda manifestării a fost prorectorul pe probleme de învăţămînt al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Marian Cojoc.

„Societatea de Ştiinţe Istorice din România are 60 de ani de existenţă şi este una dintre cele mai vechi asociaţii profesionale din România care şi-a menţinut activitatea de-a lungul timpului şi o seamă de activităţi specifice, între care editarea revistei Studii şi Articole de Istorie, care apare anual, precum şi organizarea cursurilor de vară, care anul acesta au loc la Constanţa”, a precizat prof. univ. dr. Ioan Scurtu.

Printre cei care au mai luat cuvîntul la deschiderea oficială a cursurilor şcolii de vară a S.S.I.R. s-a numărat şi secretarul general al longevivei societăţi, profesorul Bogdan Teodorescu. Cunoscutul istoric şi autor de manuale şcolare de specialitate, Bogdan Teodorescu, a rememorat cursurile şcolii de vară ale S.S.I.R., care au avut loc la Constanţa, în 1973, manifestare la care a participat, printre alţii, şi regretatul istoric şi arheolog Adrian Rădulescu. La rîndul său, secretarul general adjunct al societăţii, prof. drd. Paul Dominte, şi-a manifestat dorinţa ca din această societate să facă parte mai mulţi tineri. De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost lansată şi o invitaţie, către tineri în special, de a publica cercetări valoroase, în revista „Studii şi articole de istorie”.

Programul şcolii de vară, care se desfăşoară în perioada 16-24 iulie, cuprinde cursuri şi sesiuni ştiinţifice, dezbateri metodice, precum şi excursii tematice. Astfel de excursii vor avea loc la Adamclisi, Histria şi Balcic. Printre principalele teme de discuţie, de un interes real pentru istorici, se numără cele dedicate împlinirii a 1900 de ani de la inaugurarea Monumentului triumfal Tropaeum Traiani, precum şi celor 20 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din 1989. Acestora li se adaugă sesiunile „1939 în istoria universală şi a românilor“ sau „Istoria Marinei Române”.

Astăzi, de la ora 9.00, are loc, în campusul Universităţii „Ovidius”, dezbaterea „1989, anul marilor transformări în Europa”, moderată de prof. univ. dr. Ioan Scurtu, preşedintele S.S.I.R. şi directorul Institutului Revoluţiei Române. Mîine, de la ora 11.00, la Muzeul Marinei Române va avea loc dezbaterea cu titlul „Momente din istoria Marinei Române”, moderată de cpt. cdor. Manuel Glodarenco, directorul instituţiei gazdă. Cuvîntul de deschidere va fi rostit de contraamiral Petre George, redactor şef al revistei „Marea Noastră”. Vor susţine lucrări muzeograful dr. Andreea Atanasiu – „Imagini de nave în pictura murală bisericească în evul mediu românesc”, muzeograful drd. Andrei Vochiţu - „Muzeografie militară - o piesă controversată de artilerie din colecţia Muzeului Marinei Române”, muzeograful dr. Ion Rîşnoveanu - „Din istoria Bricului Mircea - simbol al Marinei Române, dr. Florin Stan, şef secţie istorie – Muzeul Marinei Române - „Misiuni ale marinei regale române în anii celui de-al Doilea Război Mondial”. Duminică, de la ora 8.00, va avea loc, la Adamclisi, simpozionul „1900 de ani de la inaugurarea Monumentului Tropaeum Traiani”, moderator fiind prof. univ. dr. Alexandru Barnea. Luni, la Constanţa este aşteptat şi profesorul Gheorghe Buzatu, membru corespondent al Academiei Române, care va susţine, de la ora 9.00, la Liceul „Lucian Blaga”, dezbaterea cu titlul: „1939 în istoria românilor şi a lumii”.

Materialele prezentate, în cadrul cursurilor şcolii de vară a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România vor fi publicate într-un supliment al revistei „Studii şi articole de istorie“, editată de S.S.I.R.



12