Decizie fără precedent pe piaţa românească de turism!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie istorică. „Acesta poate fi începutul unei noi generaţii de oameni de turism“

Decizie fără precedent pe piaţa românească de turism!

Turism 05 Octombrie 2016 / 17:54 4392 accesări

Agenția Corinei Martin se află pe lista rușinii

Agenția Corinei Martin se află pe lista rușinii

Decizie fără precedent pe piaţa românească de turism! Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a anunţat că peste 1.300 de agenţii şi-au pierdut licenţa de turism pentru că nu au putut prezenta poliţa de asigurare în cazul insolvenţei sau falimentului. Altora, în schimb, le-a fost radiată licența la cerere, pentru că și-au oprit activitatea sau și-au schimbat sediul în ultimii 6 ani. Aceste agenţii, printre care se numără multe și din Constanța, nu mai pot vinde vacanțe. Până acum însă, multe dintre ele au funcționat ca niște bombe cu ceas, existând riscul ca, în orice moment, turiștii care plăteau bani grei pentru vacanțe să rămână cu ochii în soare, exact așa cum s-a întâmplat în cazul Mareea și Genius Travel. Turiștii sunt sfătuiți să efectueze constant o verificare a agenției de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului, precum și pe pagina de internet a ANT.

A fost luată o decizie fără precedent pe piaţa românească de turism! Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a anunţat că peste 1.300 de agenţii şi-au pierdut licenţa de turism pentru că nu au putut prezenta poliţa de asigurare în cazul insolvenţei sau falimentului. În lista anunțată de ANT nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă. Pentru o mare parte din cele care figurează în listă licenţa a fost radiată la cerere, în 2016, pentru că și-au oprit activitatea sau și-au schimbat sediul în ultimii şase ani. Totodată, pentru unele dintre agenţii, retragerea licenţei a fost pentru că nu au respectat alte prevederi ale legislaţiei în vigoare. Potrivit ANT, aceste agenţii au fost notificate în prealabil, iar lista lor a fost făcută publică în perioada martie - septembrie 2016 pe site-ul instituţiei. O a doua notificare a fost trimisă personalizat către fiecare agenţie de turism pe 23 august, lista finală a agenţiilor care au rămas fără dreptul de a vinde pachete turistice fiind publicată pe 4 octombrie pe site-ul ANT (http://turism.gov.ro/).

AU RĂMAS 1.700 DE AGENȚII LICENȚIATE

”Este vorba de 1.300 de agenții cărora le-a fost retrasă sau radiată licența de funcționare. În momentul acesta, mai sunt licențiate 1.700 de agenții de turism”, a declarat directorul general al Direcției Generale de Control și Autorizare din cadrul ANT, George Borună. Cu alte cuvinte, agenţiile de turism nu îşi mai pot desfăşura activitatea, conform prevederilor articolului 14, aliniatul 3, literele A şi B din H.G. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor în turism. Până acum însă, multe dintre ele au funcționat ca niște bombe cu ceas, existând riscul ca, în orice moment, turiștii care plăteau bani grei pentru vacanțe să rămână cu ochii în soare, exact așa cum s-a întâmplat în cazul Mareea și Genius Travel.

”MAI PUŢINE AGENŢII, CARE SĂ OFERE SERVICII DE MAI BUNĂ CALITATE”

Decizia a fost aplaudată de specialiștii în turism. ”Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) susţine ANT în acţiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toţi cei care le cumpără pachetele turistice. (...) Acțiunea ANT este prima etapă din suita de măsuri pe care instituția le va lua pentru ca banii turiștilor să fie în totalitate asigurați”, a declarat președintele ANAT, dr. Alin Burcea. ”Este o decizie istorică, fără precedent pe piaţa de turism românească. Felicit public ANT pentru curaj! (...) Din păcate, nu toţi sunt pasionaţi cu adevărat de turismul de calitate şi, tot din păcate, nu toate agenţiile sunt corecte şi nu îşi tratează clienţii onest”, a precizat consultantul în turism Răzvan Pascu, pe profilul său de Facebook. Potrivit lui, acesta poate fi începutul unei noi generaţii de oameni de turism, care să facă turism din pasiune şi cu onestitate. ”Clienţii s-au săturat de oameni incorecţi sau nepricepuţi şi de agenţii de turism neprofesioniste şi sigur ar prefera să fie mai puţine agenţii, dar care să ofere servicii de mai bună calitate şi mereu sigure. Există multe exemple de agenţii de turism corecte şi transparente în România şi de oameni de turism dedicaţi”, a precizat Pascu.

AGENȚIA CORINEI MARTIN, AFECTATĂ

Printre agențiile care au rămas fără licență se numără și multe de pe litoral - SC Mistral Voyages SRL - Mistral Voyages, SC Martin Resorts SRL - Mistral Tours, SC Kirvad General SRL - Kirvad Tour, SC Litoral SA, SC Mamaia SA - Mamaia sau SC Icar Tours SRL. După publicarea listei, reacțiile din partea agențiilor nu au întârziat să apară. Reprezentanții agenției Mistral din Constanța au declarat pentru ”Telegraf” că nu au fost notificați în prealabil, așa cum susțin reprezentanții ANT. ”Noi nu am primit notificare. Așadar vom trimite în această săptămână polița de asigurare necesară și sunt sigură că situația se va clarifica”, a spus reprezentantul agenției Mistral, Corina Martin. Lista agențiilor de turism care nu au făcut dovada deținerii poliței valabile de asigurare este disponibilă pe www.turism.gov.ro, la secțiunea Autorizare turism.

TOATE AGENȚIILE ÎN ACEEAȘI OALĂ?

Reprezentanții Christian Tour, cel mai mare tur-operator din România, au transmis că vor să dea în judecată ANT, apreciind că le-a afectat grav imaginea prin faptul că a postat pe lista cu agenții cărora le-a fost retrasă licența de funcționare și câteva sedii ale firmei, închise și radiate în urma relocărilor în zone mai bune, potrivit profit.ro. Totodată, cei de la agenția Paradis spun că, odată cu publicarea listei, s-a creat o confuzie. Constănțeanul Aurelian Marin a scris pe profilul său de Facebook că, deși agenția Paradis funcționează absolut legal, cu poliță de asigurare și licență emisă de ANT, se află pe lista neagră. ”Pentru a evita eventuale confuzii sau interpretări vă informăm că agenţia de turism Paradis funcţionează în baza licenţei nr. 1846 obţinută în 2000 şi valabilă în permanență în această perioadă. Societatea care deţine această poliţă este SC Amarino SRL (vă prezentăm fotografii ale licenţei şi poliţei de asigurare în galeria foto atașată articolului, la www.telegrafonline.ro). Licenţa Paradis Vacanţe de Vis ne-a aparţinut tot nouă dar ea nu mai este activă de peste 3 ani de când nu mai desfăşurăm activităţi turistice pe această licenţă”, potrivit reprezentanților Paradis.

Și constănțeanul Cristian Bărhălescu, cel care deține agențiile Icar Tours a declarat: „Agențiile Icar din listă sunt închise sau lucrează sub alte licențe, care au asigurare de ceva timp. Decizia ANT de a suspenda licența agențiilor cu probleme este excelentă“.

TURIȘTII SUNT ÎNDEMNAȚI SĂ SE INFORMEZE ÎNAINTE DE A CUMPĂRA VACANȚE

ANAT îndeamnă turiștii să efectueze constant o verificare a agenției de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului, precum și pe pagina de internet a Autorității. Prin decizia Consiliului Director, odată cu schimbarea paginii de internet a asociației, polița de asigurare va fi postată și pe www.anat.ro. În sprijinul agențiilor membre care își reînnoiesc polița, ANAT va urmări actualizarea informaţiilor şi pe site-ul ANT.



12