Documente destule pentru a-l inculpa pe al-Assad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Documente destule pentru a-l inculpa pe al-Assad

Externe 14 Mai 2015 / 00:00 490 accesări

Probe suficiente în vederea inculpării preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi a altor 24 de membri de rang înalt ai regimului său au fost scoase din Siria printr-o operaţiune care a durat trei ani, anunţă o comisie internaţională de anchetă (CIJA), citată de ”The Guardian”. Cazurile de urmărire penală a liderilor sirieni se concentrează asupra rolului pe care aceştia l-au jucat în reprimarea protestelor care au condus la conflictul armat, în 2011. Zeci de mii de disidenţi consideraţi suspecţi au fost arestaţi şi încarceraţi, iar unii dintre ei au fost torturaţi şi ucişi în penitenciare siriene. Probele au fost compilate pentru Comisia Internaţională pentru Justiţie şi Responsabilizare (CIJA), alcătuită din anchetatori şi experţi judiciari care au lucrat anterior la tribunale penale internaţionale pentru crime de război comise în fosta Iugoslavie şi Rwanda şi pentru Curtea Penală Internaţională (CPI). Ei au cooperat cu o echipă de 50 de anchetatori sirieni, care a dus la îndeplinire sarcina riscantă de a scoate din ţară documente întocmite de regimul sirian. Până în prezent a fost ucis un anchetator, altul a fost rănit, iar alţii au fost arestaţi şi torturaţi de regim. Comisia este finanţată de state occidentale, printre care Marea Britanie, Germania, Elveţia, Norvegia, Canada şi Danemarca, dar şi de către UE.

Probe au fost culese, iar cazuri de urmărire penală au fost pregătite, în aşteptarea înfiinţării unui tribunal pentru crime de război. Rusia s-a folosit de Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca prin veto orice anchetă CPI asupra regimului al-Assad sau înfiinţarea unei Curţi ad-hoc pentru Siria. Însă o serie de înfrângeri militare şi lupte interne în rândul eşaloanelor superioare ale Guvernului sirian au sporit şansele unei eventuale prăbuşiri a regimului al-Assad şi ca acesta să fie judecat. CIJA anchetează în prezent ce au făcut în război atât regimul, cât şi grupări extremiste de opoziţie şi a finalizat deja pregătirile pentru trei cazuri. Primul vizează instituţia din vârful lanţului de comandă, Celula Centrală pentru Managementul Crizei (CCMC), şi-i nominalizează, printre alţii, pe al-Assad, Mohammad al-Shaar, ministru de Interne, şi Mohammed Said Bekheitan, secretar adjunct al Partidului Baas şi şeful CCMC în primele şase luni de operaţiuni (martie - septembrie 2011). Al doilea caz se concentrează asupra organului aflat în subordinea directă a CCMC, Biroul Naţional de Securitate (NSB), din care fac parte şefii principalelor patru agenţii de informaţii şi securitate. Al treilea caz vizează comitetul de securitate Deir ez-Zor, condus de liderul Baas la nivelul provinciei, care a condus şi agenţiile de informaţii din guvernoratul vecin Rakka. Ceilalţi 22 de oficiali nominalizaţi în cazurile CIJA au fost identificaţi unor guverne, dar numele lor nu au fost făcute publice încă.

Anchete anterioare relevă implicarea regimului sirian în crime de război, inclusiv cea efectuată de o Comisie ONU în decembrie 2013, care a găsit probe indicând responsabilitatea la cel mai înalt nivel al Guvernului, inclusiv a şefului statului. Șeful CIJA, Bill Wiley, a precizat însă că activitatea comisiei este distinctă de anchetele anterioare şi că a produs documente judiciare, probe şi legislaţie ce pot fi prezentate la tribunal.



12