Ecografia revoluționează medicina! Tehnologii de ultimă oră, la Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conferință cu participanți de renume internațional

Ecografia revoluționează medicina! Tehnologii de ultimă oră, la Constanța!

Eveniment 19 Iunie 2015 / 00:00 3609 accesări

Ecograful este, mai nou, stetoscopul medicului modern, o spun chiar specialiștii. În curând, aproape toate cabinetele medicale vor avea în dotare și câte un aparat de ecografie, mai ales că prețurile nu sunt prea mari. Cel mai ieftin poate fi achiziționat cu aproximativ 3.000 de euro, iar cel mai scump, care poate fi de foarte mare ajutor medicului în stabilirea unui diagnostic cert, este de circa 200.000 de euro, a precizat, pentru ”Telegraf”, prof. univ. dr. Ioan Tofolean, medic primar de medicină internă și de gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, profesor la Facultatea de Medicină a Universității ”Ovidius”.

BUN ÎN APROAPE TOT În ce specialități sunt folosite ecografele? În aproape toate, răspunde profesorul. La Constanța vor ajunge cele mai noi tehnologii din domeniul ecografiei, ce vor fi prezentate între 25 și 27 iunie, la Campusul universitar (Facultatea de Medicină), cu ocazia celei de-a XVIII-a Conferințe Naționale a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie. Evenimentul, la care sunt deja anunțați aproape 400 de participanți, aduce la Constanța nume importante internaționale, specialiști în ecografie. Vin profesori din Norvegia, Germania, Turcia, Italia, Rusia. ”Vom avea o serie de noutăți. Vom avea un workshop - ecografie în dermatologie. Se poate vedea pielea în detaliu, cu glande, cu păr, vascularizație etc. Noi nu avem, deocamdată, la Constanța. Vine un specialist de la Moscova, un profesor emerit care cu asta se ocupă”, a explicat profesorul constănțean. De asemenea, adaugă el, va fi organizat și un workshop ce va avea o prezentare despre blocarea de nervi periferici în tratarea durerilor, sub ghidaj ecografic. ”Dacă doare pe undeva, atunci vin cu ecograful, văd nervul și știu exact unde să-l anesteziez, să nu mai doară. O altă noutate în domeniu, în plină expansiune, este ecografia cu substanță de contrast, evident și ecografia tubului digestiv. Pe vremuri, nu se făcea așa ceva”, subliniază prof. dr. Tofolean. El spune că ”ecograful este, practic, stetoscopul medicului modern și există foarte puține domenii în care ecografia nu se poate aplica”. ”Se poate face și intracranian, doar să nu fie calcificată fontanela, și în reumatism”, precizează prof. dr. Tofolean. Ecografia este un domeniu în plină expansiune, așa că medicii caută să se pună la punct cu noutățile, pentru a le putea aplica. „Și în România se face aproape totul, avem anumite centre de excelență, la Cluj, Timișoara, București. Facem și noi, la Constanța, de exemplu, și ecografia tubului digestiv”, spune profesorul. 

ȘCOALĂ DE VARĂ În cadrul conferinței naționale vor putea participa activ și studenții, fiind organizată o Școală de vară - ”Actualități în ultrasonografie” (25 iunie), ajunsă la a IV-a ediție. Vor fi atât prelegeri științifice, cât și aplicații practice, viitorii medici având posibilitatea să lucreze cu aparatele ce vor fi puse la dispoziție, a explicat profesorul. Și-au anunțat deja prezența studenți atât din Constanța, cât și din țară, de la centre universitare mari.



Ştiri recomandate

12