Încă un vas cu imigranți scufundat în Mediterana

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua și tragedia

Încă un vas cu imigranți scufundat în Mediterana

Externe 21 Aprilie 2015 / 00:00 1499 accesări

Un vas cu 300 de oameni la bord se scufunda ieri în apele Mării Mediterane, iar potrivit primelor informații din presa străină, 20 de persoane ar fi murit deja. Naufragiul a fost semnalat printr-un apel de urgență către Organizația Internațională pentru Migrație. Naufragiul de ieri a venit la doar o zi după cea mai cea mai mare tragedie de acest fel din Marea Mediterană. O  barcă s-a scufundat duminică, între 700 și 900 de oameni pierzându-și viața.

Sute de persoane s-ar fi înecat duminică, după ce ambarcaţiunea plină cu imigranţi ilegali s-a răsturnat în largul coastelor libiene, a anunţat Paza de Coastă italiană. Vase aparţinând Pazei de Coastă au salvat 28 de persoane după ce incidentul a fost raportat după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică (3.00, ora României). Trupurile a 24 de imigranţi care au murit în cea mai mare tragedie din istoria regiunii mediteraneene au fost aduse ieri dimineaţă în Malta. Paza de Coastă italiană a anunţat că operaţiunea de salvare continuă fără încetare. Procuratura din Catania a anunţat că un supravieţuitor a declarat că la bordul ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor Libiei, în Mediterana, se aflau 950 de persoane şi nu 700, inclusiv 40-50 de copii şi aproximativ 200 de femei. Accidentul a avut loc la o săptămână după ce organizaţia Salvaţi Copiii anunţa că aproape 400 de persoane au pierit în alt accident, în largul coastelor Libiei, în contextul în care Italia le solicită partenerilor săi europeni ajutorul pentru a face faţă valului de imigranţi ilegali care vin spre ţărmul de sud al peninsulei din nordul Africii.

Tot ieri, cel puţin trei imigranţi, inclusiv un copil, au murit după ce o ambarcaţiune de lemn în care erau zeci de persoane s-a scufundat în largul insulei grecești Rhodos. Potrivit Pazei de Coastă elene, în ambarcaţiune erau cel puţin 83 de imigranţi. Autorităţile grecești caută supravieţuitori. Cel puţin trei corpuri au fost recuperate, iar zeci de persoane au fost salvate, 23 fiind spitalizate.

Indignarea şi îngrijorarea cu privire la soarta imigranţilor ilegali care încearcă să ajungă în Europa s-au amplificat după naufragiile a două ambarcaţiuni, în octombrie 2013, în largul Lampedusei, soldate cu 350 de morţi. Amnesty International a îndemnat guvernele europene să îşi asume responsabilitatea insuficienţei echipelor de specialişti în operaţiuni de căutare şi salvare la Mediterana. Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a anunţat abordarea accidentului, ieri, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, care a prezentat un set de propuneri Libiei, una dintre principalele rute de trafic cu imigranţi ilegali. Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că accidentul este una dintre cele mai mari catastrofe din regiunea Mediteranei şi a solicitat suplimentarea navelor de supraveghere. Premierul grec, Alexis Tsipras, a îndemnat, de asemenea, UE să facă imediat paşii necesari şi să organizeze un summit de criză. Grecia a acceptat să găzduiască peste 10.000 de persoane care s-au refugiat din calea războiului din Siria, de la începutul anului şi până în martie, a precizat el. În aceeaşi perioadă din 2014, în Grecia au sosit doar 2.900 de refugiaţi.



12