Ploşniţele, ameninţarea din pat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ploşniţele, ameninţarea din pat

Monden 27 Aprilie 2011 / 00:00 4582 accesări

La peste două decenii de la distrugerea lor aproape totală, ploşniţele de pat (Cimex lectularius) par să fi reapărut pretutindeni în SUA dar şi în alte colţuri ale lumii. Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) face referiri la ploşniţele de pat ca la o ”problemă majoră”! Motivul ar fi răspândirea nesuferitelor creaturi la nivel internaţional, într-o alarmantă înmulţire, de această dată. Odată cu transportul aerian tot mai frecvent utilizat pentru deplasarea între ţările de pe glob, ploşniţele s-au înmulţit alarmant, călătorind în cala avioanelor şi trecând de la un bagaj la altul, de exemplu, de la unul american la unul european sau invers.

Deocamdată, în afara sentimentului deosebit de neplăcut de a le şti în dormitoarele lor, oamenii nu au motive reale de îngrijorare în privinţa sănătăţii lor, pentru că nu sunt purtătoare de maladii, după cum ţin să dea asigurări specialiştii. Totuşi, aceştia consideră că este bine să fie cunoscute anumite aspecte legate de aceste supărătoare insecte. Astfel, oamenii trebuie să ştie că au patul invadat de ploşniţe dacă le văd chiar pe acestea sau dacă depistează pete maronii pe aşternuturi şi simt un miros neplăcut în dormitor. De asemenea, se pot trezi cu pete roşiatice pe piele şi cu o senzaţie acută de mâncărime, dimineaţa. Ploşniţele au formă ovală, turtită, sunt de culoare maro şi nu au aripi, având dimensiunea unui bob de grâu.

Pentru a preveni infestarea casei cu ploşniţe, specialiştii americani recomandă ca atunci când persoanele călătoresc, să fie atente la paturile din camerele de hotel, la aşternuturi, perne şi saltele, dar şi la ramele din lemn ale paturilor, întrucât ploşniţele se refugiază adesea în materialul lemnos. La întoarcerea acasă, oamenii sunt sfătuiţi să apeleze la o curăţare chimică a tuturor hainelor avute în călătorie, la temperaturi ce depăşesc 60 de grade Celsius, precum şi să ţină valizele învelite în prealabil în saci de plastic închişi etanş, în portbagajul maşinii, timp de 48 de ore, pentru ca ploşniţele să nu mai reziste termic. Este recomandată utilizarea de huse speciale pentru saltea şi perne, capabile să le izoleze de pătrunderea oricăror musafiri nepoftiţi.

Odată ce au pătruns în case, ploşniţele nu sunt uşor de înlăturat, acesta fiind şi motivul pentru care specialiştii americani recomandă măsuri de protecţie. Ploşniţele sunt rezistente la majoritatea pesticidelor obişnuite, motiv pentru care este nevoie de o dezinsecţie efectuată de o firmă de specialitate. Mai întâi trebuie pompat aer fierbinte în dormitor, pentru că se ştie că ploşniţele nu rezistă la temperaturi ridicate. O altă metodă recomandată ar fi umezirea abundentă a zonelor infestate şi uscarea acestora cu un feon cu aer fierbinte, producându-se astfel o temperatură ridicată, care extermină practic insectele.

Taguri articol


12