66% din români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cataracta, principala cauză de orbire la nivel mondial

66% din români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere

Sănătate 17 Iunie 2019 / 15:58 2602 accesări

Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă a organizat cel de-al VI-lea Congres Național, între 14 și 16 iunie,, la Eforie Nord, la Hotel Europa. La eveniment au participat peste 700 de medici oftalmologi din țară și din Austria, Grecia, Germania, Egipt, Italia, Polonia și SUA. Unul dintre principalele subiecte pe tema căruia s-a conferențiat în cadrul congresului a fost cataracta. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este principala cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Cataracta apare atunci când cristalinul natural al ochiului se opacifiază. Afecțiunea poate să apară după vârsta de 40 de ani, prevalența crescând odată cu vârsta: la grupa de vârstă de 52–62 ani se înregistrează circa 5% dintre cazuri, 30%, la pacienții care au între 60-69 de ani și peste 64% dintre cazuri, la pacienții peste 70 de ani.

Anual, în UE, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă

Singurul tratament al cataractei este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului natural opacifiat și înlocuirea lui cu unul artificial. Datorită dezvoltării tehnologiei medicale, cataracta este acum o intervenție chirurgicală de rutină. În UE, anual, sunt realizate 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.

„Pentru 2019, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă estimează un număr de peste 100.000 operații de cataractă. O cifră mică, care ne situează mult în urma altor state din UE. De exemplu, în Portugalia se făceau în 2016, 1419 operații / 100.000 locuitori, în timp ce în Franța s-au înregistrat 1267 operații la 100.000 de locuitori. În Ungaria, cifra este de 944 operații, iar în Bulgaria 693. România este pe locul 25 în acest clasament. În țara noastră este cea mai frecventă intervenție chirurgicală după colonoscopie”, explică prof. dr. Călin Tătaru, Președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

90% este rata de succes pentru operațiile de cataractă

“Cataracta are impact major asupra calității vieții pacienților, siguranței și independenței personale. Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute și are 90% rată de succes. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei - diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung”, spune dr. Silvia Chiotoroiu, medic primar Șef Departament de Oftalmologie al Spitalului Clinic Malaxa.

Anumite afecțiuni oculare, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia se pot corecta în timpul operației de cataractă. Peste 25% din populația de peste 40 de ani din UE suferă de presbiopie (scăderea acomodației cu diminuarea vederii de aproape). Peste 70% dintre pacienții cu cataractă suferă și de astigmatism (vedere neclară, la apropiere și la distanță).

“80% dintre afecțiunile oculare pot fi prevenite sau vindecate. Studiile arată că 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere precum presbiopia și astigmatismul. Cristalinul ales împreună cu medicul oftalmolog poate ajuta pacientul să devină independent de ochelari”, arată as. univ. dr. Horia Stanca, șeful Secției de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgență Prof. Dr. Agrippa Ionescu și Secretar General al Societății Române de Retină.



Ştiri recomandate

12