Al-Assad anunță că administraţia siriană de tranziţie va include forţe loiale și membri ai opoziţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Al-Assad anunță că administraţia siriană de tranziţie va include forţe loiale și membri ai opoziţiei

Externe 30 Martie 2016 / 18:02 547 accesări

Administraţia de tranziţie din Siria trebuie să includă atât forţe loiale actualului guvern, cât şi forţe politice independente şi reprezentanţi ai opoziţiei, afirmă preşedintele sirian, Bashar al-Assad, într-un interviu acordat agenţiei ruse de știri Sputnik. ”Obiectivul negocierilor de la Geneva este stabilirea formatului viitoarei administraţii, prin dialogul intrasirian. Este logic ca forţele politice independente să fie reprezentate, la fel ca şi cele ale opoziţiei şi cele loiale guvernului actual. Încă nu am ajuns la un acord definitiv, deoarece unele grupuri politice siriene nu au fost de acord cu acest principiu. Alte părţi au fost de acord; vom anunţa cum va fi implementat în practică atunci când vom fi de acord cu toţii”, a explicat Bashar al-Assad.

Între timp, Rusia continuă să trimită echipamente militare grele în Siria, în pofida anunţului preşedintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forţelor, afirmă Reuters. Numeroase nave cargo ruse continuă să se deplaseze din portul Novorossiisk, de la Marea Neagră, spre baza navală Tartus din Siria. Navele trimise par să aibă încărcături masive în momentul plecării spre Siria. Deplasările navelor sugerează că, la două săptămâni de la anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forţelor ruse din Siria, transporturile de echipamente militare continuă în acelaşi ritm. Acest lucru sugerează că Rusia depune eforturi intense pentru menţinerea infrastructurii militare în Siria şi pentru aprovizionarea armatei siriene, precizează Reuters. Rusia are militari în unitatea aeriană Hmeymim şi în baza navală Tartus. ”Dat fiind că cei mai mulţi militari rămân în aceste baze, nu există motive ca traficul să fie redus”, a explicat Mihail Barabanov, analist la Institutul rus CAST.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat, la jumătatea lunii martie, începerea retragerii ”celei mai mari părţi” a forţelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operaţiunilor militare au fost atinse. Liderul de la Kremlin a avertizat însă că Rusia poate retrimite, în doar câteva ore, forţe militare în Siria, în caz de necesitate. Rusia a lansat, în octombrie 2015, operaţiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriene, pentru susţinerea administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi Occidentul denunţă raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene. Decizia de începere a retragerii efectivelor a fost luată la doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Siria. Siria se confruntă începând din martie 2011 cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită SI. Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 270.000 de morţi.

SOLIDARITATE PENTRU REFUGIAȚII SIRIENI Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat, miercuri, întreaga lume să dea dovadă de solidaritate faţă de sirienii izgoniţi din ţară în cei cinci ani de război. În deschiderea conferinţei organizate la Geneva de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Ban Ki-moon a îndemnat ca 10% dintre cei aproape o jumătate de milion de refugiaţi ce trăiesc în state vecine cu Siria să fie reinstalaţi în alte ţări, până la sfârşitul lui 2018. ”Acest lucru cere o creştere exponenţială a solidarităţii mondiale”, a subliniat el. În prezent, 4,8 milioane de refugiaţi sirieni se află în străinătate, cei mai mulți în Turcia, Liban şi Iordania. Înaltul Comisar pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a îndemnat comunitatea internaţională să gestioneze această criză în mod cât mai uman, echitabil şi organizat, în discursul de deschidere a lucrărilor Conferinţei. ”Dacă Europa ar primi acelaşi procent de refugiaţi ca Libanul, ar accepta, raportat la populaţia sa, 100 de milioane de refugiaţi”, a spus Grandi. Ban Ki-moon a salutat, de asemenea, o diminuare a intensităţii confruntărilor din Siria, în urma unor negocieri purtate sub egida ONU, însă a subliniat că sfârşitul războiului este încă departe.

Citește și:

Ţările bogate au primit doar 1,39% dintre refugiaţii sirieni

SI amenință SUA, Europa și Rusia cu noi atentate

SUA salută recucerirea Palmirei de către armata siriană

14 teroriști al-Qaida, ucişi într-un raid american, în Yemen

Directorul CIA s-a... furișat la Moscova

Rusia va trimite geniști și roboți pentru deminarea sitului antic Palmira

Grecia a început evacuarea imigranţilor de la frontiera cu Macedonia



12