Alegeri prezidențiale în Croaţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegeri prezidențiale în Croaţia

Externe 29 Decembrie 2014 / 00:00 720 accesări

Alegătorii din Croaţia au votat în primul tur de scrutin pentru desemnarea unui nou şef de stat. Preşedintele în exerciţiu, social-democratul Ivo Josipovic, conduce în sondaje în această fostă republică iugoslavă, ultima ţară care a aderat la UE, dar care se confruntă cu o criză economică gravă.

Patru candidaţi luptă pentru cea mai înaltă funcţie în stat, dar Ivo Josipovic, jurist şi compozitor de muzică clasică, ar urma să o înfrunte în turul doi, pe 11 ianuarie, pe candidata taberei conservatoare, Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada 2003-2008. Într-o ţară care se pregăteşte pentru sărbătorile de la sfârşitul anului, într-o campanie electorală ternă, principalii doi candidaţi au promis să acţioneze pentru a redresa economia, în pofida faptului că aceste atribuţii nu ţin de funcţia prezidenţială. Candidata Comunităţii Democratice Croate (HDZ, de opoziţie), Kolinda Grabar Kitarovic, de 46 de ani, l-a criticat pe rivalul ei pentru că a eşuat să determine Guvernul să implementeze reforme economice. Potrivit ultimului sondaj, Ivo Josipovic, care candidează pentru al doilea mandat succesiv de cinci ani, este creditat cu 46,5% din voturi, iar rivala sa cu 34,9%. Constituţia croată oferă preşedintelui ţării puteri limitate. Este comandantul suprem al forţelor armate şi gestionează împreună cu Guvernul politica externă.

Croaţia se află în recesiune din 2008, iar datoria publică reprezintă aproape 80% din PIB. Aderarea în 2013 la UE nu a ajutat ţara să iasă din marasmul economic. PIB-ul croat s-a contractat, din nou, în 2014, cu 0,5%. Rata şomajului atinge 20%, iar un tânăr din doi nu are loc de muncă.

Ivo Josipovic, în vârstă de 57 de ani, este criticat pentru politica sa conciliantă, vizând să încerce să rămână în termeni buni cu toată lumea, ceea ce l-a adus, în opinia criticilor săi, în situaţia de a nu avea o opinie clară asupra subiectelor importante. Însă, odată cu apropierea alegerilor, s-a arătat mai ferm şi chiar a criticat Guvernul de centru-stânga pentru incapacitatea de a scoate ţara din criza economică. A promis îmbunătăţirea situaţiei economice şi crearea unui loc de muncă pentru fiecare tânăr din ţară. În pofida faptului că rămâne cel mai popular politician croat, imaginea sa este afectată de eşecul economic al Guvernului condus de către Zoran Milanovic.

Înainte de alegerile legislative de la sfârşitul lui 2015, acest scrutin reprezintă totodată un test în privinţa raportului de forţe dintre stânga-dreapta, la putere, şi conservatori, din opoziţie. Coaliţia aflată la putere este afectată de lunga criză economică, o situaţie de care conservatorii intenţionează să profite. Ceilalţi doi candidaţi la preşedinţie sunt Milan Kujundzic, un naţionalist de 57 de ani, şi un tânăr activist din societatea civilă, Ivan Vilibor Sincic, de 24 de ani, care a devenit foarte popular după ce s-a opus expulzării din apartamente a persoanelor îndatorate şi incapabile să-şi plătească creditele.



12