Alimente „injectate” cu o substanţă cancerigenă!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră mondială în România

Alimente „injectate” cu o substanţă cancerigenă!?

Eveniment 11 Martie 2010 / 00:00 4081 accesări

PREMIERĂ MONDIALĂ. România este prima ţară care testează pe alimente o nouă substanţă (iniţium) care ar putea fi cancerigenă! Acesta este mesajul care circulă pe internet de la începutul anului, un mesaj care incriminează autorităţile române şi care acuză o conspiraţie mondială îndreptată împotriva consumatorilor, prin includerea ca normă obligatorie a unor reguli considerate riscante, adunate sub pălăria Codex Alimentarium. Antena3 a prezentat în detaliu despre ce este, de fapt, vorba în acest caz, cum a ajuns substanţa numită iniţium să-i sperie pe legumicultori şi cum am reuşit performanţa de a fi primii într-un domeniu despre care nu ştim mai nimic.

INIŢIUM, OTRAVĂ, MOARTE. De la începutul anului, pentru iniţium au început să circule pe internet mai multe sinonime, toate înfricoşătoare: otravă, substanţă cancerigenă, moarte. A apărut şi o petiţie online împotriva folosirii acestei substanţe. Acest lucru nu i-a speriat însă pe oficialii români, care nu au găsit de cuviinţă să explice populaţiei despre ce este vorba. Totul a început după ce s-a aflat, pe căi ocolite şi fără o comunicare oficială, că una din firmele mari din străinătate a obţinut, în premieră mondială în România, omologarea produselor pe bază de iniţium. Astfel, pe site-ul firmei BASF a apărut un comunicat care nu prevestea isteria ce avea să urmeze: „România a fost prima ţară din lume care a omologat produsele pe baza de iniţium, iar înregistrarea produselor a venit la momentul potrivit, dat fiind că viticultura românească parcurge în prezent o serie de schimbări profunde şi că viticultorii români intenţionează să se impună pe piaţa europeană printr-o îmbunătăţire a calităţii.”. De aici, lucrurile s-au precipitat. Niciunul dintre oficiali nu a dat senzaţia că îşi asumă această decizie, aşa că speculaţiile au început să apară. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, prof. Gheorghe Mencinicopschi, a spus că această substanţă este un fungicid care se foloseşte pentru distrugerea ciupercilor de pe culturile de cartofi, roşii sau struguri. “Acest iniţium se aprobă în urma unor teste toxicologice, dar nu se ştie dacă produce cancer sau alte boli. Este ca şi E 220, despre care se preconizează la fel, că ar produce cancer. (…) Apoi, plantele, cu cât sunt mai \"perfecţionate\" artificial, cu atât devin mai sensibile şi îşi pierd din proprietăţi. Scandalul cu iniţium seamănă cu cel al gripei porcine: fiecare are câte un interes şi îşi aruncă mingea de la unii la alţii”, declară Mencinicopschi.

CARTOFI, ROŞII, CASTRAVEŢI, CEAPĂ, STRUGURI. Culturile vizate sunt cele de cartofi, tomate, castraveţi, ceapă şi viţă de vie. Comunicatul oficial al BASF, publicat pe 11 ianuarie 2010, arată că, pe lângă produsul pe bază de iniţium pentru struguri, care va fi disponibil în România de anul acesta sub denumirea Enervin, a fost înregistrat şi produsul Zampro, un fungicid pe bază de iniţium pentru culturile specializate de cartofi, tomate, castraveţi şi ceapă. Ambele produse, mărci înregistrate, ar fi fost testate pe terenuri din lumea întreagă şi ar fi eficace împotriva manei. Pe piaţa românească de produse pentru protejarea recoltelor se preconizează o creştere de cel puţin două ori în perioada de 2007 - 2016, iar din acest motiv exista un interes foarte mare privind tehnologiile inovatoare, după cum expune problema în comunicat Michael Hess, director pentru Produsele pentru Protecţia Plantelor în Europa Centrală. De asemenea, informaţiile din acest document mai arată că produsele cu iniţium urmează să fie înregistrate în Olanda şi Marea Britanie în prima jumătate a anului 2010 şi că vor urma şi alte ţări europene.

PRODUSELE NU SUNT TESTATE PE OAMENI. În replică la reacţia legumicultorilor, care au spus un NU hotărât acestui experiment, directorul Institutului de Protecţie a Plantelor din Bucureşti, Horia Iliescu, a declarat că ţara noastră a dat aprobările pentru înregistrarea substanţei iniţium în urma dosarului firmei BASF, care a primit testele de toxicologie de la laboratoarele acreditate din lume (România nu are condiţiile tehnice de evaluare toxicologică – n.r.).

ONG ŞI LEGUMICULTORI, ÎMPOTRIVĂ. Oficialii Asociaţiei Bio România sunt de partea legumicultorilor şi susţin că nu sunt de acord cu introducerea unei substanţe de genul iniţium pe culturile româneşti. Deşi ei reprezintă un ONG bio, totuşi, dacă ar practica agricultura convenţională, ar fi reticenţi. Specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că iniţium este un pesticid utilizat în tratamentul plantelor şi care intră în domeniul de competenţă al Comitetului pe reziduuri de pesticide, fără detalii suplimentare despre nivelul de toxicitate.



12