Am putea plăti dublu pentru excursiile cu barca în Delta Dunării!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adio răsăritului de soare din Deltă! Proprietarii de ambarcațiuni amenință cu blocarea accesului pe Dunăre

Am putea plăti dublu pentru excursiile cu barca în Delta Dunării!

Justiție 28 Martie 2015 / 00:00 1861 accesări

Vom plăti de două ori mai mult pentru excursiile pe lacurile și canalele din Delta Dunării, care deja sunt extrem de scumpe. Aceasta este ipoteza pe care au lansat-o patronatele din turism, după ce, la 1 ianuarie, a intrat în vigoare un nou ordin (1079/2014) privind transportul cu ambarcaţiuni de agrement în scop comercial, emis de Ministerul Transporturilor. Și asta în cazul în care bărcile nu vor fi trase la mal, deoarece noile condiții sunt imposibil de îndeplinit, mai ales de localnicii Deltei, potrivit președintelui Patronatului în Turismul din Delta Dunării, Daniel Ilușcă. El spune că cei care dețin ambarcațiuni, pe care le folosesc în scop comercial, trebuie să plătească de la 1 ianuarie chiar și 20% din valoarea bărcilor, iar ei nu își mai permit să suporte costurile.

ADIO RĂSĂRITULUI! De acum înainte o să vedeți doar în fotografii răsăritul sau apusul de soare în mijlocul Deltei. Și asta deoarece, potrivit noului ordin, cei care dețin ambarcațiuni și le folosesc în scop comercial pot circula cu ele doar între orele 7.00 și 20.00, deși vara soarele răsare și apune în afara acestui interval orar. Cei vizați spun că nu au găsit până acum înțelegere la Ministerul Transporturilor, așa că amenință cu proteste și chiar cu blocarea accesului pe Dunăre. ”Am atacat ordinul în instanță. Estimăm că în aproximativ două săptămâni vom începe mișcări de protest și s-ar putea să blocăm Dunărea”, a declarat președintele Patronatului în Turismul din Delta Dunării.

80% DINTRE LOCUITORII DIN DELTĂ PLIMBĂ TURIȘTI CU BARCA Știm cu toții că în Deltă singurele activități din care se întrețin localnicii sunt cele de turism de pe timpul verii, dar și pescuitul. Potrivit lui Ilușcă, aproximativ 80% dintre localnici desfășoară vara plimbări cu turiștii care vin să vadă frumusețile Deltei, iar fiecare gospodărie deține cel puțin două ambarcațiuni. Însă, odată cu intrarea în vigoare a noului ordin, locuitorii Deltei sunt nevoiți să tragă bărcile la mal, cu toate că ele reprezintă o necesitate. Iar în cazul în care vor reuși totuși să facă rost de bani, nu este exclus să crească la rândul lor prețurile la plimbările cu barca pe Dunăre. Ordinul poate pune în pericol întreaga activitate turistică şi economică din Deltă - este concluzia la care au ajuns patronatele din turism. ”În Deltă nu poți să ajungi decât pe apă. Până și apa trebuie să o cari pe apă, cu niște costuri imense. Tocmai de aceea este scump pentru turiști să vină în Deltă, pentru transferul pe apă. Spre exemplu, pentru un drum dus-întors de la Tulcea la Crișan este nevoie de 100 de litri de benzină”, a precizat, pentru ”Telegraf”, Ilușcă. Mai mult, potrivit lui, dacă vor mai vrea să facă plimbări cu turiștii de acum încolo, proprietarii de ambarcațiuni vor trebui să urmeze cursuri și să își preschimbe permisele, indiferent dacă este vorba despre o barcă pentru șase pasageri sau o navă pentru 200 de pasageri. ”Sunt niște taxe aberante. Permisul pe care îl avem noi nu mai este valabil, certificatul de înmatriculare la fel, pentru că s-a modificat denumirea lui. De la 1 ianuarie se numește certificat de ambarcațiune de agrement comercial. Numai astea costă cam 400 de euro. Dacă vreau să folosesc ambarcațiunea în scop comercial, trebuie să fac cursuri pe care le aveam deja, care costă aproximativ 800 de lei. Mă mai costă și legalizarea actelor minimum 600 de lei. Totul ajunge la o medie de 1.000 de euro pe barcă. Niciun agent economic nu va mai putea funcționa”, s-a plâns Ilușcă. În Deltă sunt peste 5.000 de bărci, printre care şi cele ale pescarilor, folosite de multe ori pentru plimbarea turiştilor.

Prin intrarea în vigoare a noului ordin se urmărește și creșterea standardelor de siguranță pentru turiști, însă noile măsuri nu sunt necesare, în opinia lui Ilușcă, mai ales că din 1990 nu s-a înregistrat niciun incident neplăcut, a spus el. ”Este nevoie de astfel de măsuri pentru ambarcațiunile cu peste 12 locuri, care merg în zone periculoase, pe mare, departe de larg. În Deltă nu depășim 50 de metri depărtare de larg. Consider că, prin conținut, procedură și norme, acest ordin blochează turismul în Deltă. Ne anulează niște drepturi pe care le avem deja, de a conduce aceste ambarcațiuni și de a le pune în circulație, drept pe care îl aveam deja din momentul înmatriculării. Prin forma ei va duce la corupție, clienți nemulțumiți, curse pierdute. Nu există nicăieri în UE și nicăieri în lume așa ceva”, a subliniat Ilușcă.



12