Americanii şi-au ales preşedintele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omenirea, cu sufletul la gură

Americanii şi-au ales preşedintele

Externe 07 Noiembrie 2012 / 00:00 421 accesări

Alegătorii americani şi-au ales, ieri, preşedintele, dintre democratul Barack Obama, preşedintele în exerciţiu şi rivalul său republican, Mitt Romney. Obama şi-a încheiat campania, luni seară, în Iowa, pe un ton combativ dar, în acelaşi timp, nostalgic faţă de alegerile din 2008. Şi Romney a făcut campanie până în ultimul minut, deplasându-se în Ohio şi în Pennsylvania şi acuzându-l pe Obama că ”a eşuat”.

După sute de milioane de dolari cheltuite, zeci de mii de kilometri parcurşi, mii de mâini strânse şi zeci de discursuri într-un an şi jumătate de campanie intensivă, cuvântul a revenit celor circa 200 de milioane de alegători, odată cu deschiderea primelor secţii de vot, la ora locală 06.00 (13.00, ora României), cu excepţia micii localităţi Dixville Notch din New Hampshire, unde, în mod tradiţional, scrutinul a început la miezul-nopţii de luni spre marţi (07.00, ora României). Pentru prima dată în istoria satului, Obama şi Romney au obţinut câte cinci voturi fiecare. Romney, în vârstă de 65 de ani, fost guvernator de Masssachusetts şi antreprenor multimilionar, a mizat în campanie pe criticarea bilanţului economic al lui Obama, în vârstă de 51 de ani, care a pozat în apărător al clasei de mijloc, afectată în continuare de consecinţele crizei din 2008.

FIFTY - FIFTY? Sondajele îi arată la egalitate pe Obama şi Romney pe plan naţional. Dar preşedintele în exerciţiu ar putea profita de scrutinul indirect, care acordă mai multă importanţă unui număr de zece state din totalul de 50, care ar putea oferi avantaj pentru una dintre cele două părţi. Pronosticul, favorabil mai degrabă preşedintelui în exerciţiu, nu i-a împiedicat pe cei din tabăra lui Romney să-şi exprime optimismul până în ultimul minut. Ohio este statul ale cărui rezultate sunt urmărite îndeaproape. Niciun republican nu a reuşit să se instaleze la Casa Albă, fără să-l câştige, iar Obama a dominat acolo în toate sondajele recente. Primele rezultate urmau să fie cunoscute după ora 01.00, ora României, dar într-o ţară cu şase fusuri orare, de pe coasta de est până în Hawaii, dacă scrutinul este strâns, numele câştigătorului ar putea rămâne incert până la încheierea procesului electoral.

Preşedintele, care a făcut campanie, luni seara, în cele trei state-cheie din Midwest, Wisconsin, Ohio şi Iowa, a aşteptat rezultatele la Chicago, Illinois. Romney, la rândul său, a votat ieri, la Belmont, Massachusetts, locul său de reşedinţă, iar seara electorală a petrecut-o în capitala statului, Boston. Primele birouri de vot din SUA s-au închis la ora locală 18.00 (ora 01.00, ora României) în unele state de pe coasta estică a SUA. Cea mai mare parte a birourilor din statul Florida s-au închis aseară la ora locală 19.00 (02.00, ora României) iar majoritatea statelor de pe coasta de est s-au închis marţi la ora locală 20.00 (miercuri la 03.00, ora României) sau ora locală 21.00 (miercuri la 04.00, ora României). Birourile de pe coasta de vest a SUA se închid astăzi la 06.00, ora României. Atunci când vorbesc de alegerile prezidenţiale din SUA, traderii şi investitorii par să fie de acord cu un singur lucru: pieţele financiare vor un câştigător clar în această dimineaţă, transmite Reuters, întrucât se tem cel mai mult de lipsa unui câştigător clar în alegerile prezidenţiale. Oricare ar fi învingătorul, promisiunile riscă să se lovească de puterea Congresului. Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, va fi în întregime înlocuită în urma scrutinului de ieri, în timp ce în Senat, o treime dintre congresmeni şi-au pus mandatele în joc. Sondajele anunţă continuarea situaţiei din prezent, fapt problematic atât pentru Obama, cât şi pentru Romney. De asemenea, ieri, alegătorii au fost chemaţi să se pronunţe în cadrul a peste 170 de referendumuri locale. În California, alegătorii au decis dacă vor, pentru prima dată în SUA, etichetarea unor produse OGM (organisme modificate genetic), în timp ce canabisul ar putea fi legalizat, chiar şi pentru scopuri recreative, în Oregon, Colorado şi statul Washington.

SANDY A SABOTAT VOTUL Cozi de zeci de metri s-au format la secţiile de votare din Hoboken, cartier new-yorkez afectat sever de uraganul Sandy. În oraşul New Jersey, un birou electoral improvizat a fost deschis cu 40 de minute întârziere, lăsând 60 de persoane să aştepte în frig, în jurul mormanelor de dărâmături rămase în urma lui Sandy. New Jersey este un stat cu vot majoritar democrat.

EUROPENII ÎL PREFERĂ PE OBAMA ”Majoritatea oamenilor politici şi alegătorilor din Europa vor o victorie a preşedintelui Obama, căci el este mai apropiat de valorile europene ca Mitt Romney”, a declarat, ieri, preşedintele PE, Martin Schulz. Social-democratul german a subliniat mai ales ”comunitatea valorilor în materie de politică socială şi de asigurări de sănătate între europeni şi Obama, în timp ce rivalul său Romney şi ultrareligioşii care îl susţin sunt mai îndepărtaţi de convingerile europene”. Schulz a recunoscut că Europa şi politica internaţională, în general, au jucat un rol foarte mic în campania prezidenţială americană. Potrivit lui, SUA nu mai consideră relaţia transatlantică foarte importantă. El remarcă, de asemenea, că ”europenii ar fi fost trataţi cu mai multă seriozitate, dacă ar fi fost uniţi”. O anchetă Transatlantic Trends 2012 (Tendinţe transatlantice 2012) realizată în iunie, pentru German Marshall Fund (GMF), o instituţie americană de promovare a legăturilor transatlantice, a arătat că dacă locuitorii UE ar participa la alegerile prezidenţiale din SUA, 75% ar vota pentru Obama şi 8% pentru Romney.

NEPTUN TV, ÎN DIRECT LA NBC O echipă a Neptun Tv formată din Lavinia Sârbu şi Paris Petre a transmis, ieri, scrutinul prezidenţial din SUA de la Centrul de Presă Lakeside Center din Chicago, fiind singura echipă de jurnalişti români care s-a alăturat unor nume celebre din media de peste ocean. Centrul de presă Lakeside Center din Chicago a reunit, ieri, circa două mii de membri ai presei. Lavinia Sârbu, care conduce departamentul de Ştiri Externe al Neptun Tv, a fost intervievată de unul dintre jurnaliştii consacraţi ai postului NBC de peste ocean, nimeni altul decât veteranul Terry Ruggles, care lucrează în presă de peste 40 de ani. În zilele următoare vom reveni pe larg cu interviul acordat de Lavinia Sârbu jurnalistului american de la NBC.



12