”România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Câinii latră, ursul trece

”România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei”

Externe 04 Aprilie 2015 / 00:00 4548 accesări

Rusia nu contenește cu afirmațiile intimidante la adresa statelor NATO din fosta sferă de influență sovietică, dar ele se pare că au început să se obișnuiască cu acest gen de discurs belicos. Așa au reacționat și oficialii români după ce Ministerul rus de Externe a lansat o nouă amenințare directă la adresa țării noastre, joi.

            Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, înaintea unei dezbateri la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai“, cum comentează declaraţia MAE rus potrivit căreia România trebuie să fie conştientă de responsabilitatea şi de consecinţele suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a răspuns că măsurile luate de NATO sunt de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei. ”Am luat notă de declaraţia MAE rus şi ceea ce pot să spun este că măsurile pe care NATO le-a luat în urma deciziilor adoptate la summitul din Marea Britanie de anul trecut şi care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerele NATO, de Externe şi Apărare din decembrie 2014 şi februarie 2015 sunt măsuri luate pentru protecţia aliaţilor din flancul estic, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea, ocuparea ilegală a Crimeei, în urma susţinerii de către Federaţia Rusă a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. Este vorba de măsuri de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei. Federaţia Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic, care sunt reacţii la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a adresa ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, mai mult sau mai puţin directe către aliaţii din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste ameninţări”, a spus Aurescu.

            ”România trebuie să fie conştientă de responsabilitatea şi de consecinţele suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său”, a avertizat, joi, Ministerul rus de Externe, catalogând drept ”periculoase”, acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. ”Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente”, a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. ”În lipsa clarificărilor privind efectivele substanţiale de luptă şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas”, a atras atenţia Lukaşevici. Oficialul rus a amintit că NATO şi Rusia au stabilit să nu mobilizeze capacităţi militare excesive, insistând pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.

            Guvernul României a aprobat, joi, un proiect de lege privind staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni şi tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, premierul Victor Ponta spunând că este vorba de personalul şi armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va găzdui România. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, în ianuarie, construirea a două cartiere generale regionale în România şi Polonia şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de Reacţie Rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de Reacţie Rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea o disponibilitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.

DISTRUGĂTOR SUA ÎN MAREA NEAGRĂ Distrugătorul american „USS Jason Dunham“, purtător de rachete dirijate, a ajuns, vineri, în Marea Neagră, pentru a participa la operaţiunea Atlantic Resolve, a anunţat comandamentul Flotei a 6-a americane. ”Prezenţa navei în Marea Neagră demonstrează angajamentul SUA de a lucra îndeaproape cu aliaţii, în vederea întăririi securităţii maritime şi stabilităţii, pregătirii şi capabilităţilor navale”, se arată în comunicatul Flotei a 6-a americane. Aproximativ 750 de tancuri americane şi mii de militari au luat parte în ultimul timp la această operaţiune în Lituania, Letonia şi Estonia, pentru a descuraja agresiunea rusă. Jason Dunham a mai participat în Marea Neagră la exerciţiile Sea Breeze 2012.



12