Armata siriană a pierdut 87 de soldaţi în luptele cu rebelii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai sângeroasă zi

Armata siriană a pierdut 87 de soldaţi în luptele cu rebelii

Externe 13 Octombrie 2012 / 00:00 335 accesări

Cel puţin 87 de soldaţi sirieni au fost ucişi joi, în confruntările din Siria dintre forţele guvernamentale şi opoziţia înarmată, în ziua cea mai sângeroasă de la izbucnirea conflictului, a anunţat, vineri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). ”Mai mult de 70% din persoanele ucise joi sunt soldaţi, ceea ce arată intensitatea luptelor”, a spus preşedintele OSDH, Rami Abdel Rahman. Potrivit datelor OSDH, peste 32.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în violenţele din Siria, de la începerea revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la mijlocul lunii martie 2011. Ca semn al intensificării violenţei, circa o mie de persoane au murit doar în cursul săptămânii trecute. Bilanţul organizaţiei nu include foarte multe victime neidentificate ale conflictului şi nici miile de persoane dispărute în detenţie.

ŞICANE CU TURCIA Un avion de vânătoare turc care a decolat de la Diyarbakir a îndepărtat, vineri, un elicopter sirian care se apropiase de frontiera dintre Siria şi Turcia, afirmă un oficial militar turc. ”Avionul de vânătoare a decolat după ce armata siriană trimisese un elicopter pentru atacarea localităţii siriene Azmarin”, explică oficialul militar, care a preferat să rămână anonim.

Autorităţile siriene l-au acuzat pe premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, că minte cu privire la armele confiscate de la bordul unui avion de linie sirian care venea de la Moscova şi a fost interceptat de Turcia. ”Avionul nu transporta niciun fel de material interzis şi nicio armă. Partea care a încălcat legile şi tratatele internaţionale din domeniul aviaţiei civile este Turcia, care a pus în pericol pasageri civili, prin apropierea avioanelor lor militare fără avertisment”, susţin oficialii sirieni. Ministerul de Interne a afirmat că declaraţiile lui Erdogan nu sunt credibile şi îl provoacă să arate aceste echipamente şi muniţii confiscate pentru a dovedi ceea ce spune, măcar în faţa poporului său. La Ankara, Erdogan a declarat că încărcătura avionului includea echipament şi muniţie destinat Ministerului sirian al Apărării, provenind de la un fabricant rus de materiale militare. Acesta nu a precizat originea informaţiilor care le-a determinat pe autorităţile turce să intercepteze avionul companiei Syrian Air. Iniţial, autorităţile ruse au negat prezenţa la bord a armelor. Ieri, însă, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că ”avionul sirian forţat să aterizeze la Ankara transporta echipament radar, în mod legal”.

Emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, efectuează, sâmbătă, o vizită la Istanbul, pentru a se întâlni cu şeful diplomaţiei turce. Lakhdar Brahimi, însărcinat de Liga Arabă şi de ONU să contribuie la găsirea unei soluţii pentru situaţia din Siria, va evoca toate aspectele conflictului sirian. Şeful diplomaţiei turce îl va primi, sâmbătă, la Istanbul şi pe omologul său german, Guido Westerwelle, pentru a discuta despre situaţia tensionată de la frontiera dintre Turcia şi Siria.

NEGOCIERI ÎNTRERUPTE Revoltele din Siria izbucnite la începutul anului 2011 au întrerupt negocieri intense cu Israelul, în cursul cărora premierul Benjamin Netanyahu acceptase, în principiu, cedarea Platoului Golan, în schimbul unui acord bilateral de pace, scrie ziarul ”Yedioth Ahronoth”. În primăvara anului 2010, Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, lansaseră negocieri secrete cu regimul Bashar al-Assad prin intermediul mediatorului american Frederick Hoff, fost comandant în corpul forţelor navale americane. La începutul acestei săptămâni, Frederick Hoff a demisionat din funcţia de emisar special american pentru Orientul Mijlociu. Potrivit ziarului israelian ”Yedioth Ahronoth”, documente scrise de Hoff sugerează că negocierile porneau de la premisa că Netanyahu dorea revenirea Israelului la frontierele din 4 iunie 1967, cedând astfel Siriei Înălţimile Golan. Israelul a ocupat Platoul Golan în cursul războiului din 1967. Conform unor surse americane, Guvernul israelian ar fi acceptat cedarea Platoului Golan, în schimbul unui acord de pace permanent cu Siria.



12