Atacuri cibernetice în spitalele din România!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu e prima dată!

Atacuri cibernetice în spitalele din România!

Sistemele informatice ale spitalelor afectate de atacuri nu erau protejate de antivirus!
Sănătate, Eveniment 20 Iunie 2019 / 13:25 2296 accesări
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: „În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital Maramureş. S-au identificat hackerii, care erau din altă ţară, și s-au plătit 10.000 de euro

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: „În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital Maramureş. S-au identificat hackerii, care erau din altă ţară, și s-au plătit 10.000 de euro"

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, până la acest moment, există atacuri cibernetice în cinci spitale din Capitală, unul dintre acestea fiind Spitalul „Victor Babeş”, celelalte urmând să fie identificate. Pintea a mai spus că astfel de incidente au mai existat. „Avem informaţii că există atacuri cibernetice asupra unui număr de cinci spitale din Bucureşti, unul fiind Spitalul „Victor Babeş”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat - spitalele şi-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate datele referitoare la pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă. Potrivit ministrului, aceste atacuri cibernetice afectează activitatea medicală, deoarece internările se realizează cu dificultate, iar reţetele sunt eliberate cu întârziere. Pintea a mai spus că nu există riscul ca salariile cadrelor medicale să nu fie plătite deoarece procedura poate fi efectuată „de mână”. Totodată, Pintea a dat asigurări că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a fost afectat.

Pintea: Vom face plângere la DIICOT. Acum doi ani au fost plătiţi 10.000 de euro pentru recuperarea datelor

Ministrul Sănătăţii a anunţat joi că va sesiza DIICOT, după atacurile cibernetice din spitalele din Capitală, amintind că în trecut au mai existat astfel de situaţii, într-unul din ele autorităţile plătind 10.000 de euro pentru recuperarea datelor. "Ultimul exemplu este Spitalul din Cluj, care a pierdut toate documentele referitoare la pacienţii aflaţi în spitale. (...) "În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Sighetu Marmatiei, Maramureş. S-au identificat hackerii respectivi, care erau din altă ţară și s-a plătit suma de 10.000 de euro", a exemplificat Pintea. Întrebată dacă există o modalitate legală de a plăti aceste sume, ministrul Sănătăţii a spus: "există modalităţi legale. S-a luat legătura cu Curtea de Conturi. 10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo".

SRI anunţă că pentru a opri atacul e suficient orice antivirus recunoscut, infecţia bazându-se pe păcălirea utilizatorului

Ulterior, SRI a anunțat că mai sunt afectate spitalele din Alba, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti și a explicat că, pentru a opri atacul, e suficient orice antivirus recunoscut, infecţia bazându-se pe păcălirea utilizatorului. „Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic“, mai spune SRI. Sistemele informatice ale spitalelor afectate de atacuri nu erau protejate de antivirus, informează reprezentanţii SRI, care subliniază că încă sunt efectuate analize pentru a identifica cu exactitate tipul de ransomware.



Ştiri recomandate

12