Bilanţ de 1 Mai! Cât s-a cheltuit cel mai mult şi unde

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Date oficiale Bilanţ de 1 Mai! Cât s-a cheltuit cel mai mult şi unde
Turism 02 Mai 2018 / 17:45 933 accesări 1 comentariu

Aproape 98.000 de turişti, cu 6% mai mult decât în 2017, au cheltuit în jur de 3,7 mil. euro în minivacanţa de 1 Mai, doar pe cazare şi mic dejun, potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Fiind o perioadă lipsită de evenimente sociale majore, care să influenţeze decizia românilor de a pleca într-o vacanţă, pe fondul unei creşteri relative a veniturilor şi cu o prognoză de vreme călduroasă, ceva mai mulţi turişti români decât anul trecut au decis

să-şi planifice o minivacanţă de 1 Mai, în ţară sau străinătate, cheltuind cu 6% mai mult faţă de anul trecut. „Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 12,7 milioane de lei în toate destinaţiile turistice din ţară doar din mâncarea şi distracţia turiştilor, în condiţiile în care un român a cheltuit, în medie, aceeaşi sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare şi mic dejun. La această sumă se adaugă aproximativ 17,4 milioane de lei pe cazare şi mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanţa de 1 Mai în jurul a 30 de milioane de lei (aproximativ 6.4 milioane de euro)”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.

Şi în acest an s-a menţinut în preferinţele românilor zona rurală, pensiunile reuşind să atragă peste 42.000 de turişti. Destinaţiile alese au fost Bran, Bucovina şi Maramureş, dar şi zone mai puţin cunoscute, aflate în apropierea marilor aglomerări urbane, precum Clisura Dunării, Caraş Severin sau Sâmbăta de Sus, unde cazarea a

costat între 40-200 lei de persoană pe noapte.

Destinaţia cea mai populară pentru minivacanţa de 1 mai a rămas litoralul românesc. Din datele puse la dispoziţie de către hotelieri, de 1 Mai au s-au cazat pe litoral, în structurile clasificate, în jur de 28.000 de turişti, tarifele pornind de la 80 lei pentru o noapte de cazare şi ajungând până la 450-500 lei. "Cifrele vehiculate, de

78-80.000 de turişti ajunşi pe litoral în aceste zile nu sunt realiste şi depăşesc cu mult capacitatea structurilor de cazare clasificate deschise", afirmă Dragoş Răducan.

În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel, 20.000 de locuri din totalul de 22.000 puse la dispoziţie. În celălalt capăt al litoralului, Vama Veche a atras şi ea mulţi turişti, fiind puse la dispozitie aproximativ 1.500 de locuri clasificate şi, cel mai probabil, alte 1.000 de locuri

neclasificate.

În ceea ce priveşte zona montană, 19.000 de români şi-au rezervat o vacanţă, pe care au cheltuit, doar pe cazare, aproximativ 3,42 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. Cele mai căutate staţiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei, Sinaia şi Buşteni, unde cazarea a costat între 60 - 500 lei de persoană. Cei care s-au cazat la unităţi de cazare de 3 şi 4 stele au beneficiat de cina tradiţională şi acces la spa.

Staţiunile balneare au fost şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, peste 16.000 de români au ales să se relaxeze la o piscină cu apă termală, unde au putut beneficia de programe speciale de SPA.

După mult timp, profitând de mai multe zile libere, agenţiile de turism au pus la dispoziţia celor interesaţi circuite în România, pe diferite trasee. Sunt şi români care s-au orientat în această perioadă spre Delta Dunării. Este vorba despre câteva mii de persoane, în special pescari pasionaţi şi turişti dornici de inedit. În ceea ce priveşte tarifele, în Delta Dunării, de exemplu, trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun, a costat, în medie, 520 de lei de persoană.

CITY BREAK de 1 MAI

Decizia Guvernului de a declara 30 aprilie zi nelucrătoare le-a dat posibilitatea românilor să aleagă mai multe destinaţii externe. Anul acesta foarte mulţi români au ales să petreacă minivacanţa de 1 mai într-un city break în oraşe europene. La Amsterdam, pachetul porneşte de la 400 euro, pentru trei nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun şi transport cu avionul. Acelaşi pachet pentru Roma porneşte de

la 309 euro de persoană, în timp ce pentru Paris depăşeşte 300 euro. În Barcelona, la un hotel de trei stele, cu transport si taxe asigurate, se ajunge la suma de 399 euro.

O altă destinaţie preferată a fost Grecia, unde peste o mie de români au plătit pentru un sejur de trei zile cu transport cu autocarul preţuri începând cu 92 euro. Alte câteva mii de români au mers în Bulgaria, atraşi de condiţiile oferite şi de reducerile de până la 20% pentru cazările de minimum trei nopţi. Pentru un hotel de patru stele, all inclusive, transport cu autocarul, preţurile au variat între 125-250 euro.

Taguri articol
Loading...

1 comentariu

cosumenturist 04:45:15 / 03 Mai 2018
Viata ca o ...prada a hedonismului

Dupa asa vacanta cu chef si betie sa vezi foame-n tiganie. Ne clubarim,drogam,bem si distram sa vedem la iarna ce mancam.Urmeaza noi proteste de strada pentru marirea salariilor,acordarea minivacantei de Rusalii ,acordarea gratuitatilor pe orice mijloc de transport si dublarea salariilor pentru cei care nu pot lua liber in zilele de repaus.D' abea acum se simt beneficiile sistemului capitalis consumeturist.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2211 secunde