Box prezidenţial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Box prezidenţial

Eveniment 04 Decembrie 2009 / 00:00 5798 accesări

Aseară, s-a consumat confruntarea finală dintre cei doi candidaţi la Preşedinţie. Înfruntarea verbală dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu a amintit de celebrul meci al supergreilor Lennox Lewis - Mike Tyson, dacă este permisă o astfel de paralelă. Singurele diferenţe dintre dezbaterea Geoană - Băsescu şi meciul Lewis - Tyson par a fi faptul că disputa verbală a avut zece runde-temă, iar sportivii s-au duelat în doar opt runde şi faptul că deznodământul final în cazul prezidenţiabililor va fi dezvăluit peste două zile, pe când boxerii au ştiut după ultimul gong care dintre ei a câştigat. Şi, dacă se permite comparaţia până la capăt, Lewis poate fi comparat cu Geoană, iar Tyson cu Băsescu. Pe de-o parte, Geoană a „boxat” cu eleganţa lui Lewis, folosindu-şi la maximum „alonja” intelectuală. Pe de altă parte, Băsescu, aidoma lui Tyson, s-a bazat pe forţa brută, utilizând, nu odată, „lovituri nepermise”. Băsescu şi-a învăţat mecanic strategia, încercând permanent directe cu moguli, uppercut-uri cu „trăiţi bine” şi lovituri mult prea joase cu „grupuri de interese” sau asumări ale luptei anticomuniste. De cealaltă parte, Geoană nu s-a încorsetat în scheme repetate mecanic, şi-a cumpănit bine răspunsurile, pe care i le-a aplicat repetat unui adversar descumpănit şi disperat, care s-a obosit mai mult să atace în gol decât să urmărească mişcările adversarului, în speranţa că numărul mare de „pumni” vor compensa lacunele de tehnică. După trei ore de încleştare, peste 100 de mii de români, care au participat la televotingul organizat de Antena 3 au decis că lupta a fost câştigată de Geoană-Lewis cu 80% din puncte, în timp ce Băsescu-Tyson a pierdut cu 20% din puncte.

În cazul dezbaterii de aseară a contat mult şi backgroundul celor doi prezidenţiabili, care a influenţat, probabil şi decizia finală a celor peste 100 de mii de „arbitri”. În spatele lui Mircea Geoană au fost oameni politici precum Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Dan Nica, oameni de sport ca Ilie Năstase şi de cultură, ca Maia Morgenstern, în general, oameni catalogaţi ca aparţinând unui nou val de politicieni români de talie europeană. În spatele lui Băsescu s-au aflat mulţi dintre politicienii contestaţi ai PD-L ca Elena Udrea, Monica Macovei, Elena Băsescu, Cristian Boureanu sau Petre Miluţ. Pe fond, dezbaterea s-a desfăşurat între un Băsescu care şi-a asumat proiecte ce nu-i aparţin şi l-a acuzat pe adversar că nu cunoaşte informaţiile primite de actualul şef al statului în cinci ani de mandat şi un Geoană care a prezentat proiectul său pentru România şi l-a întrebat pe Traian Băsescu de ce nu a făcut nimic timp de cinci ani pentru a rezolva problemele românilor pe care pretinde că le ştie atât de bine. Episodul în care cei doi au jurat cu mâna pe Biblie a dezvăluit încă odată calitatea celor doi oameni politici. Geoană a jurat că nu a promis avantaje materiale sau de influenţă pentru „moguli”, aşa cum a cerut moderatorul. Băsescu, în schimb, a nuanţat, răspunzând că în 2004 nu a lovit cu pumnul în faţă sau în plex copilul din filmul apărut în urmă cu câteva zile, fapt care nu exclude „dosul de palmă”, evitând să jure că nu l-a lovit pe copil, aşa cum i-a cerut Robert Turcescu. Cât de bine au evoluat cei doi candidaţi, vor stabili milioane de români, de Sf. Nicolae.

P.S. La câteva zile după meciul pierdut în runda finală, Tyson a recunoscut că l-a muşcat pe Lewis de picior şi şi-a cerut scuze de la adversarul său direct



12