Calcule guvernamentale pentru deblocarea fondurilor UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Săptămâna viitoare

Calcule guvernamentale pentru deblocarea fondurilor UE

Politică 29 Octombrie 2012 / 00:00 388 accesări

MOŞTENIREA! Decizia presuspendării de către Comisia Europeană a trei programe (Transport, Regional şi Competitivitate) prin care România ar fi primit bani comunitari a pus pe jar clasa politică românească. De aceea, guvernanţii au început să facă calcule şi să vadă care ar fi deciziile de luat pentru ca măsura să fie ridicată pentru ţara noastră. Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va discuta săptămâna viitoare pachetul de măsuri care trebuie luate pentru deblocarea fondurilor europene. „Dacă în decembrie intră primul euro de la Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pot spune că ne-am făcut datoria şi am îndreptat cea mai mare parte a lucrurilor rele pe care le-am moştenit“, a declarat sâmbătă Victor Ponta. Amintim că CE a informat recent autorităţile române, printr-o scrisoare, că a decis să presuspende cea mai mare parte din cele trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE. Procedura a fost declanşată de CE şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Plăţile pentru POS Transport, Regional şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas.

CORECŢII DE MILIARDE DE EURO La rândul său, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că nivelul corecţiilor financiare propuse de Comisia Europeană pentru programele Transport, Competitivitate şi Regional, la care se adaugă şi sectorul Mediu (n.r. - un alt program cu probleme, dar pentru care nu s-a luat încă măsura presuspendării), se ridică la aprox. 600 de milioane de euro. Orban s-a aflat vineri la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali ai CE despre corecţiile financiare pentru cele patru programe pentru care plăţile au fost întrerupte de la 1 iulie. El a afirmat că acceptarea prealabilă de către partea română a corecţiilor financiare este o condiţie pentru posibilitatea reluării plăţilor pentru Programul Operaţional de Mediu, pentru care nu s-a notificat presuspendarea de către Comisie, precum şi pentru axele din programele Regional şi de Transport, unde CE a decis presuspendarea parţială. Potrivit ministrului, la cele 600 de milioane de euro pentru cele patru programe menţionate se mai adaugă şi cele aproximativ 175 de milioane de euro de corecţii financiare deja acceptate pentru programul POSDRU.

CINE-I VINOVAT? România are la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor la care s-a ajuns în timpul guvernărilor dezastruoase ale PDL şi care au fost girate de Traian Băsescu. Fostul prim-ministru Adrian Năstase a declarat că nivelul absorbţiei fondurilor europene nu a depăşit 7%, „în anii regimului Băsescu“, completând că vinovat pentru acest lucru nu este „un autor necunoscut“, ci preşedintele Traian Băsescu. „Proiectul de modernizare a României, gândit să se realizeze prin integrarea în UE, a presupus numeroase sacrificii - la nivelul populaţiei şi cel al economiei - în ideea că cele 30 de miliarde de euro care ne „aşteptau“ la intrarea în UE puteau să ne ajute să ne refacem industria, agricultura, infrastructura“, notează Năstase pe blogul său.



12