Calcule şi ipoteze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

Calcule şi ipoteze

Politică 10 August 2009 / 00:00 371 accesări

În ultimele săptămîni, cît i-a ţinut locul lui Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii „Sinteza zilei” de la postul de televiziune Antena 3, care a fost plecat în vacanţă, Lucian Mândruţă, s-a dovedit un prezentator plin de vervă şi foarte spontan. El a beneficiat de prezenţa unor invitaţi interesanţi, din punct de vedere politic, precum Mircea Geoană, Crin Antonescu sau Viorel Hrebenciuc, pe care a ştiut să-i provoace la dialog, dar a avut şi cîteva intervenţii telefonice inspirate, ca în cazul lui Alin Teodorescu sau Victor Ciutacu. Deşi eram în mijlocul verii şi prin studiourile altor posturi de televiziune domnea o evidentă plictiseală, Lucian Mândruţă cred că a reuşit să facă rating, stîrnind interesul publicului. Printre aceşti telespectatori m-am numărat şi eu, curios să aflu cît mai multe informaţii de actualitate, ce mi-au fost de mare folos. Unele dintre aceste calcule electorale şi ipoteze politice, pe care le-am urmărit atent, doresc să le comentez pe scurt, acum, căci m-a surprins lipsa de atenţie sau de reacţie a majorităţii analiştilor, probabil plecaţi în concediu.

Prima surpriză poate fi rezumată astfel: deşi are o vizibilitate mai mare, ca apariţii publice, şi o retorică a ideilor politice foarte coerentă, Mircea Geoană stă mai prost decît Crin Antonescu, din punctul de vedere al analizelor sociologice! Informaţia a fost furnizată în direct, pe cale telefonică, de unul dintre membrii marcanţi ai PSD-ului, anume sociologul Alin Teodorescu. Analizînd situaţia celor doi contracandidaţi ai lui Băsescu, atît pe baza unor date statistice personale, cît şi pe baza sondajelor publice din ultima vreme, Alin Teodorescu a afirmat că Antonescu este în creştere şi adună mai multe intenţii de vot decît beneficiază propriul său partid, în timp ce Mircea Geoană reuşeşte să strîngă mai puţine voturi decît partidul al cărui preşedinte este… Concluzia este clară, a adăugat sociologul, anume că pe Crin Antonescu au intenţia să-l voteze un număr mai mare de alegători decît simpatizanţii PNL-ului, în vreme ce la Mircea Geoană lucrurile stau exact invers, adică preşedintele PSD-ului nu este votat nici măcar de toţi simpatizanţii social-democraţi. Cînd un astfel de verdict obiectiv şi avizat este livrat de un PSD-ist foarte cunoscut al partidului, atunci situaţia ar trebui să-i pună pe gînduri pe candidatul Geoană, ca şi pe echipa sa de campanie.

A doua surpriză, comentată de Lucian Mândruţă împreună cu acelaşi sociolog, este aceea conform căreia, din cauza nerevizuirii Constituţiei în timp util, aşa cum promisese Băsescu în iarnă, PSD nu va putea schimba premierul şi nici nu va avea posibilitatea unei remanieri guvernamentale substanţiale, chiar şi în cazul în care Mircea Geoană ar deveni preşedintele României, decît în momentul unei grave crize politice provocată de factori imprevizibili, altfel ajungîndu-se la situaţia în care s-au aflat, timp de patru ani, Băsescu şi Tăriceanu!

Vă mărturisesc consternarea mea în faţa acestor calcule şi ipoteze, dar nu am nici argumentele şi nici nu-mi permit luxul să-l contrazic pe Alin Teodorescu… Atunci, vorba lui Mircea Badea, de ce să mai votăm, dacă nu schimbăm nimic? Să fie înlocuirea lui Băsescu doar o „cosmetizare” politică şi atît? Parcă nu-mi vine să cred!

Taguri articol


12