Care este principala problemă de sănătate a românilor? Vă răspund specialiştii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SRC

Care este principala problemă de sănătate a românilor? Vă răspund specialiştii

Sănătate 16 Iunie 2016 / 18:19 379 accesări

O declaraţie interesantă vine de la dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC). Acesta a afirmat că românii se îngrijesc mai mult de cancer decât de bolile cardiovasculare, deși mortalitatea este mult mai mare la bolile de inimă. Această declaraţie a fost făcută în contextul semnării unui protocol de colaborare cu Alianța Pacienților Cronici din România și Fundația Română a Inimii.

60% DINTRE ROMÂNI MOR DIN CAUZA BOLILOR CARDIOVASCULARE

Potrivit datelor centralizate în 2012 - 2014, 60% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare. "În România, deși principala problemă sunt bolile de inimă, modul de percepție a publicului este redus. Preocuparea principală în doi ani a mass-media și a populației este cancerul - 30-40%, iar pe locul doi nu se află nicidecum bolile cardiovasculare, ci se află reumatismul și hepatita cronică. (...) Infarctul miocardic acut este marginal. Deși românii mor în proporție de 60% prin boli cardiovasculare, preocuparea lor nu este pentru aceste boli, nu au niciun fel de teamă, nu conștientizează acest risc", a spus Chițoiu, în prezentarea sa. Potrivit acestuia, cancerul omoară de 2,5 ori mai puțini pacienți în România decât bolile cardiovasculare.

Specialiștii au atras atenția că pentru bolile cardiovasculare există soluții și prevenție. "În țările în care s-a ajuns la concluzia că aceste boli sunt principala țintă au ajuns să reducă mortalitatea. De exemplu, Danemarca, unde mortalitatea prin boli cardiovasculare a ajuns la 25%, sub cea a cancerului. Comparând cu 60% cât este la noi, este o diferență uimitoare. La fel și în Țările Scandinave. Dacă vrem ca mortalitatea să fie mică, eforturile trebuie să se axeze în această direcție a bolilor cardiovasculare", a mai spus dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, consideră că protocolul semnat reprezintă "un pas spre normalitate". "Acest protocol va aduce nou campanii de conștientizare a populației pentru riscul îmbolnăvirii de afecțiuni cardiologice. Noi luptăm în continuare ca Legea fumatului să nu fie modificată. Să nu uităm că România este pe ultimele locuri în Europa în ce privește speranța de viață la naștere. Printr-un stil de viață echilibrat ne putem bucura de o viață mai lungă", a declarat, Cezar Irimia.

El spune că în continuare pacienții au probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente. "În ultimii opt ani, în Europa au intrat pe piață compensate 62 de molecule, iar în România doar șapte. Statul român joacă loteria compensatelor cu noi. Ne uităm în țările vecine și ne aprovizionăm de acolo când nu mai avem medicamente", a spus el, susținând că asociația este decisă să facă plângere penală împotriva ministrului Sănătății pentru întreruperea medicală a tratamentului necesar supraviețuirii.



12