CCR, generator de ceaţă politică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce să mai înţeleagă Europa din ce se întâmplă în România?

CCR, generator de ceaţă politică

Eveniment 09 August 2012 / 00:00 1394 accesări

CONFUZII OFICIALE Ce să mai înţeleagă Europa din ce se întâmplă în România? Instituţiile europene primesc continuu semnale contradictorii, pe diverse căi instituţionale, despre modul în care s-au desfăşurat evenimentele politice din ţară. De la Preşedinţie şi Guvern se transmit semnale privind caracterul democratic al schimbărilor politice din ultima perioadă, survenite pe fondul neliniştilor sociale manifestate în ianuarie şi încununate prin votul popular din 29 iulie. De la alte instituţii, cum ar fi Curtea Constituţională a României (CCR), europarlamentari PDL, servicii speciale şi, deloc în ultimul rând, preşedintele suspendat Traian Băsescu, UE primeşte semnale alarmiste de genul acuzelor de „lovitură de stat”, plângerilor de „încălecare” a Justiţiei, atacurilor asupra statului de drept şi, mai nou, ameninţărilor adresate judecătorilor. De unde apare confuzia? Pentru oficialii UE, ambele tabere au transmis informaţii care se bat cap în cap dar care, conform protocoalelor, sunt la fel de oficiale.

EPISTOLĂ DE VACANŢĂ Ultima „epistolă oficială”, remisă din vacanţă de preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a pus pe jar şi Comisia de la Veneţia, care a fost avertizată că se pun presiuni pe judecătorii Curţii. Pentru că atare atacuri nu fac decât să sporească îngrijorările forurilor europene şi confuziile legate de evoluţia politică de la Bucureşti, guvernanţii au reacţionat imediat. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a adresat o scrisoare lui Zegrean, în care îi cere să confirme autenticitatea documentului pe care acesta l-ar fi transmis unor oficiali europeni, exprimându-şi, printre rânduri, surprinderea că preşedintele CCR s-a grăbit să se plângă Europei despre atare presiuni, înainte de a sesiza instituţiile de anchetă ale statului român. Totodată, liderul grupului PSD din PE, Cătălin Ivan, i-a transmis o scrisoare deschisă comisarului pe justiţie, în care acuză declaraţiile ”iresponsabile” şi presiunea pusă asupra CCR de către Traian Băsescu şi reprezentanţi ai PDL.

ACTE ÎNTOCMITE DE PORTARI? Pe lângă scrisorica de vacanţă a lui Zegrean, CCR se mai confruntă cu un mare scandal. Cel al unui document CCR publicat în 3 august în Monitorul Oficial, la care s-a încercat ulterior (în 6 august) ataşarea unei erate printr-un document care nu este recunoscut de unii judecători ai CCR, aflaţi în vacanţă. Pe fondul confuziilor legate de documentul în speţă, o persoană fizică a trimis, prin e-mail, o plângere penală la Parchetul General, în care acuză CCR de fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu adresa transmisă Guvernului şi Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei „erori materiale” din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Mai mult, jurnaliştii de la “Cotidianul.ro” au dezvăluit că documentul care conţinea “eroarea materială” ar fost emis la CCR la ora şase dimineaţa, oră la care, spun autorii articolului, la Curte lucrează din plin doar portarii şi femeile de serviciu, nicidecum judecătorii. Judecătorul CCR Ion Predoiu a afirmat că erata cu pricina nu este legală întrucât ar fi trebuit să fie aprobată în prezenţa tuturor judecătorilor CCR, şi nu s-a întâmplat aşa. Un alt judecător CCR, Tudorel Toader, a declarat că a discutat cu Zegrean, căruia i-a solicitat să convoace plenul CCR pentru a explica exact situaţiile create în ultimele zile. Mai mult, el a spus că primul document publicat de Monitorul Oficial, şi nu erata, reprezintă exact voinţa şi sensul deciziei luate de CCR. Tudorel Toader consideră că \"într-o perioadă tulbure, cu probleme controversate\", probabil dintr-o \"regretabilă eroare\", s-a vehiculat numele său ca fiind implicat în modificările survenite deciziei iniţiale a CCR. \"O mică diversiune, probabil\", a adăugat judecătorul Toader. Având în vedere aceste afirmaţii ar trebui să aflăm în cel mai scurt timp cine remite documente în numele CCR şi ce soi de Triunghi al Bermudelor s-a instalat în această instituţie.

PS Ceaţa legată de ceea ce se întâmplă în România ultimelor săptămâni pare să dea dreptate USL care a încercat să preia într-adevăr Puterea după ce a format Guvernul. Şi asta pentru că, deşi Guvernul este al USL, PDL pare să deţină numeroase pârghii prin care blochează activităţile Executivului - vezi “Serviciile” şi presiunile comandate pe diverse căi “oficiale” dinspre aliaţii politici din familia populară comunitară care deţin în prezent poziţii cheie în UE.



12