Cine se scuză se acuză!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cine se scuză se acuză!

Monden 21 Noiembrie 2006 / 00:00 704 accesări

Autorităţile ruse au dezminţit categoric speculaţiile că ar fi implicate în tentativa de asasinare a fostului spion rus Alexander Litvinenko. Toate indiciile însă conduc spre Kremlin. Alexander Litvinenko ar fi fost otrăvit la ordinele directe ale Kremlinului, deoarece avea o atitudine extrem de critică la adresa preşedintelui Vladimir Putin, potrivit unui fost spion sovietic care locuieşte în Marea Britanie. Oleg Gordievski, cel mai important membru al KGB, care la rîndul său a fugit în Marea Britanie, a afirmat că încercarea de a-l ucide pe Alexander Litvinenko a fost comandată de statul rus. Operaţiunea a fost îndeplinită de un prieten rus şi fost coleg care a fost recrutat în secret în puşcărie de către FSB, fostul KGB. Italianul suspectat că ar fi introdus otrava în mîncarea lui Litvinenko a fost prin urmare exonerat. "În mod sigur, asasinatul a fost comandat de stat. Era un inamic declarat al regimului de la Kremlin. Numai KGB este capabil să facă aşa ceva. Otrava era fabricată după o reţetă complicată. Au făcut acest lucru şi anterior - au otrăvit-o pe Anna Politkovskaia, jurnalista ucisă la 7 octombrie, într-un avion, anul trecut. Cine altcineva ar fi ştiut ce loc urma să ocupe în avion ca să îi otrăvească mîncarea? Probabil că tot KGB-ul a şi împuşcat-o", a adăugat acesta.

Alexander Litvinenko a fugit în Marea Britanie în 2001 şi a devenit ţinta Kremlinului, după ce l-a criticat aspru pe Vladimir Putin. "Există trei persoane pe care administraţia le urăşte: Boris Berezovski, Ahmad Zakaiev şi Saşa (Alexander) Litvinenko, cel care a scris un articol pentru presa cecenă, ridiculizîndu-l pe Vladimir Putin", a afirmat Oleg Gordievski, fost şef al biroului KGB la Londra, care a insistat că nu cunoaşte identitatea presupusului asasin. Dar a presupus că bărbatul ar fi fost un asociat al lui Boris Berezovski, fostul oligarh şi consilier al lui Boris Elţîn, care a primit azil politic în Marea Britanie. Suspectul a venit la Londra, prezentîndu-se drept om de afaceri şi prieten. Acest lucru s-a întîmplat înainte ca Alexander Litvinenko să ia masa la un restaurant japonez cu italianul despre care ştia că se numeşte Mario şi cu care stabilise o întrevedere, deoarece acesta afirma că are informaţii despre uciderea prietenei sale apropiate, Anna Politkovskaia. Despre Mario Scaramella, fost consultant al Comisiei Mitrohin, care a investigat activităţile KGB în Italia în timpul Războiului Rece, se ştie că a fost ţintă a unui atentat eşuat la Mafiei, în 2004. Acesta a fost şi sursa de informaţii a unei campanii de anul trecut a presei italiene, afirmînd că distrugătoarele sovietice au lansat torpile nucleare în golful Napoli, în 1970.

O unitate pentru asasinate la comandă

Alexander Litvinenko a devenit cunoscut în 1998, cînd a declarat, la Moscova, că superiorii săi din FSB i-au cerut să-l asasineze pe Boris Berezovski, căzut în dizgraţia Kremlinului. Acesta a ajuns în Marea Britanie, în anul 2000, după ce a fost încarcerat de două ori, fiind ajutat de doi consilieri ai lui Boris Berezovski, care i-a acordat şi sprijin financiar. În mai 2005, cotidianul "The Times" a anunţat că acesta a mai făcut obiectul unei tentative de asasinat la Londra, cînd cineva a împins un cărucior cu explozibili artizanali în faţa locuinţei sale din Londra. În prezent, medicii consideră că şansele sale de supravieţuire sînt de 50%, după intoxicaţia cu thaliu, metal toxic cunoscut şi sub numele de "otrava agentului secret", datorită faptului că este letal în cantităţi mici, inodor şi incolor.

Fostul agent rus afirma că serviciul de securitate al Kremlinului a creat o unitate secretă pentru urmărirea şi uciderea celor consideraţi periculoşi pentru stat. În cercurile oficiale de la Moscova este considerat un trădător, care încearcă să distrugă imaginea Kremlinului, iar decizia sa de a-i susţine pe separatiştii ceceni nu l-a făcut popular în capitala rusă. Într-o carte publicată în 2001, acesta susţine că FSB a înfiinţat o firmă de securitate privată, cunoscută sub numele Stelth, ce angajează bande criminale pentru comiterea unor asasinate. Cartea, finanţată de oligarhul rus Boris Berezovski, la rîndul său în exil în Marea Britanie, susţine că FSB este responsabil şi pentru valul de atentate cu bombă de la Moscova, pentru care au fost acuzaţi separatiştii ceceni. A mai făcut o serie de declaraţii spectaculoase, una dintre ele referindu-se la faptul că Ayman al-Zawahiri, numărul doi în ierarhia al-Qaida, ar fi un fost agent KGB. În 2003, a informat Scotland Yard despre un potenţial complot împotriva lui Vladimir Putin.

Taguri articol


12