Comemorarea Foametei din 1932-1933

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comemorarea Foametei din 1932-1933

Monden 24 Noiembrie 2008 / 00:00 542 accesări

Suveranul Pontif denunţat, duminică, în cursul unei slujbe religioase, regimul sovietic din anii \'30, vinovat în opinia sa de Marea Foamete care a provocat moartea a milioane de persoane, în 1932-1933, în Ucraina şi în alte regiuni ale Uniunii Sovietice. “Dragi fraţi şi surori, aceste zile marchează a 75-a aniversare a Holodomor, Marea Foamete, care a cauzat în anii 1932-1933 moartea a milioane de persoane în Ucraina şi în alte regiuni din Uniunea Sovietică în timpul regimului comunist”, a afirmat Papa la finalul rugăciunii. “În speranţa că nici un ordin politic nu va mai putea, în numele unei ideologii, să nege drepturile omului şi libertatea şi demnitatea sa, mă rog pentru victimele acestei oribile tragedii şi o invoc pe Sfînta Mamă a lui Dumnezeu pentru ca ea să ajute naţiunile pe drumul spre reconciliere, să construiască prezentul şi viitorul în respect reciproc şi în căutarea sinceră a păcii”, a conchis Papa.

Comemorarea Foametei din 1932-1933 este un subiect de litigiu între oficialii de la Moscova şi Kiev, care acuză regimul stalinist de genocid. Totuşi, a reunit sîmbătă în Ucraina preşedinţi pro-occidentali din ţările fostei URSS, în timp ce aniversarea Revoluţiei Portocalii a fost practic uitată. Preşedinţii Georgiei, Letoniei, Lituaniei şi Poloniei s-au reunit la Kiev pentru a aduce un omagiu milioanelor de victime ale acestei tragedii. Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a ţinut un minut de reculegere şi a aprins o lumînare în memoria victimelor, în faţa unui monument consacrat Foametei şi inaugurat sîmbătă la Kiev. Acesta a asistat şi la o slujbă religioasă la Catedrala Sfînta Sofia, alături de premierul Iulia Timoşenko şi alţi oficiali. “Marea Foamete reflectă natura perversă a imperiului comunist”, a declarat preşedintele Iuşcenko, în cursul unei ceremonii de comemorare la Opera din Kiev. Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a atacat, la rîndul său, Rusia, denunţînd “tentativele de a opri condamnarea crimelor comisarilor roşii”.

De mai mulţi ani, Ucraina încearcă să obţină recunoaşterea de către ONU a Foametei din anii 1932-1933, care a provocat moartea a patru pînă la zece milioane de oameni ca fiind un genocid împotriva poporului ucrainean. Proiectul este însă dezaprobat de Rusia. Preşedintele Dmitri Medvedev, l-a acuzat săptămîna trecută pe omologul său ucrainean că vrea să separe popoarele celor două ţări. “Evenimentele tragice din anii \'30 sînt utilizate în Ucraina pentru a atinge scopuri politice de conjunctură”, a apreciat liderul de la Kremlin adăugînd că popoarele din Rusia, Kazahstan şi Belarus au suferit de asemenea. În 1932, autorităţile sovietice au declanşat o campanie de colectivizare forţată în cursul căreia au rechiziţionat seminţele, grîul, făina, legumele şi vitele, ducînd ţăranii la foamete, în special, în Ucraina. Potrivit unor istorici ucraineni şi occidentali, această foamete provocată intenţionat de puterea sovietică avea ca scop să reprime veleităţile de independenţă ale Ucrainei, care făcea atunci parte din URSS. Rusia asigură însă că autorităţile sovietice nu au avut ca scop să distrugă o naţiune sau alta, subliniind că poporul rus a fost de asemenea victima rechiziţiilor.



12