Comuniştii moldoveni nu îl vor susţine pe Marian Lupu pentru preşedinţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comuniştii moldoveni nu îl vor susţine pe Marian Lupu pentru preşedinţie

Externe 18 August 2009 / 00:00 405 accesări

Partidul Comuniştilor (PCRM) nu îl va susţine pe Marian Lupu la preşedinţie, a declarat unul dintre liderii formaţiunii, Vladimir Ţurcan, pentru cotidianul rusesc ”Kommersant”. ”După ce va alege organele de conducere ale Parlamentului, opoziţia de la Chişinău trebuie să îşi îndrepte atenţia spre negocieri cu Partidul Comuniştilor”, afirmă ”Kommersant” în ediţia de luni. ”Comuniştii nu vor vota pentru un candidat la preşedinţie care, în primul rînd, este trădător, iar în al doilea rînd, va fi de acord cu o politică naţionalistă radicală”, a spus Ţurcan, referindu-se la Lupu, fost membru PCRM, actual preşedinte al Partidul Democrat (PDM). ”În cazul în care Lupu va ajunge preşedinte, PCRM a anunţat că se va retrage într-o opoziţie dură, ceea ce, ţinînd cont de criza economică, l-ar putea avantaja în lupta politică”, conchide ”Kommersant”.

De la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), liderii acesteia, dar şi experţi din cadrul partidelor se întîlnesc zilnic pentru discuţii cu uşile închise. În lipsa unor informaţii oficiale despre împărţirea funcţiilor în coaliţie, presa de la Chişinău avansează diverse formule. Astfel, potrivit unor zvonuri insistente, preşedintele PDM, Marian Lupu, ar putea fi viitorul şef de stat, preşedinţia Parlamentului urmînd să revină şefului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, iar Guvernul – Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Altă variantă, pe care ”Jurnal de Chişinău” afirmă că o are de la surse demne de încredere, este următoarea: Marian Lupu - preşedinte al republicii, Vlad Filat - preşedinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu - vicepreşedinte al Parlamentului şi Serafim Urechean - prim-ministru. Liderii AIE se arată siguri că noul şef de stat va fi votat şi că nu se va ajnge la o nouă criză. Asta, în mare parte şi datorită faptului că Partidul Comuniştilor ar fi puternic dezavantajat, în eventualitatea unor noi alegeri, pe fondul agravării crizei economice şi ar putea pierde o bună parte din mandatele pe care le deţine în prezent.

Prima şedinţă a Parlamentului moldovean va avea loc la 28 august

Prima şedinţă a noului Parlament de la Chişinău va avea loc la 28 august şi va fi condusă de cel mai vîrstnic parlamentar. Conform legii, şedinţa Legislativului ar trebui să aibă loc între 24 şi 28 august. Prima şedinţă a Parlamentului va fi condusă de deputatul Ivan Calin, în vîrstă de 74 de ani, care reprezintă PCRM. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, va prezenta în prima şedinţă parlamentară, la care vor fi prezenţi şi membri ai Comisiei Electorale Centrale, raportul referitor la validarea rezultatelor alegerilor parlamentare. De asemenea, în zece zile vor fi formate grupurile parlamentare şi va fi prezentată lista nominală a acestora, deputaţii urmînd să aleagă preşedintele Parlamentului şi al Biroului permanent. Totodată, va fi propusă alegerea preşedintelui R. Moldova, proces ce va dura 30 de zile. După alegerea preşedintelui statului, Curtea Constituţională va trebui să valideze mandatul acestuia în trei zile. Ca urmare a scrutinului de la 29 iulie, cinci partide au intrat în Parlament, PCRM obţinînd 48 de mandate, Partidul Liberal - 15, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova - 18 mandate şi Alianţa Moldova Noastră acumulînd şapte mandate.



12