Consiliul Local Constanța a majorat preţul gigacaloriei la 1034 de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consiliul Local Constanța a majorat preţul gigacaloriei la 1034 de lei

Social 13 Octombrie 2021 / 18:44 537 accesări

Consiliul Local Constanţa a majorat, miercuri, preţul gigacaloriei la 1034 de lei, dar locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti tot 250 de lei, ca iarna trecută, diferenţa urmând să fie suportată de către municipalitate.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a explicat în cadrul şedinţei de ce a fost luată această decizie.

“Ăsta este preţul real, este vorba de preţul de producţie, cu cât pleacă gigacaloria de la CET, tariful pe reţeaua de transport şi tariful pe reţeaua de distribuţie. Aici chiar nu înţeleg de ce ne-am putea opune pentru că este ca şi cum ne-am opune la legea gravitaţiei. Să votăm acum în Consiliu că nu mai este valabilă legea gravitaţiei”, a declarat Vergil Chiţac.

El a precizat că locuitorii racordaţi la sistemul public de încălzire nu vor plăti această sumă. Edilul a precizat că iniţial propusese ca cetăţenii să achite suma de 300 de lei, dar după ce a primit un ajutor de la Guvern a decis să rămână tariful de 250 de lei, cel care a fost valabil şi iarna trecută.

“Iniţial propunerea mea a fost să mergem pe un preţ de facturare la populaţie de 300 de lei, adică să creştem de la 250 la 300 de lei. Faptul că am primit de la Guvern 10 milioane în urma solicitărilor noastre care au fost mult mai mari, dedicate termiei, ne facem ca propunerea noastră să rămână 250 de lei preţul de facturare la populaţie. Vă rog să înţeleagă toată lumea că de la 250 până la 1034, preţul real, noi subvenţionăm. Şi ca înţelegem ce înseamnă această subvenţie, vă rog să înţelegeţi că vom creşte subvenţia în anul viitor de 73 de milioane de lei la 140 de milioane de lei”, a transmis primarul municipiului Constanţa.

El a precizat că peste jumătate din veniturile încasate de Primărie de la populaţie merge pentru subvenţiile la transport, încălzire şi salubritate.

“Constanţa încasează într-un an fiscal, într-un an calendaristic, taxe de la populaţie, veniturile proprii, în jur de 550 de milioane de lei. Aşa cum se preconizează anul viitor 100 de milioane se vor duce către transport, cu toate gratuităţile pe care le dăm, 140 se vor duce către termie, adăugaţi 60 de milioane către gunoi şi aveţi imaginea unui lucru total anapoda.

Adică din 550 de milioane de lei pe care îi încasăm noi, 300 îi duce către aceste tipuri de subvenţii. Dacă am fi o societate comercială am intra în faliment pentru că banii ăştia ar trebui să îi folosim pentru funcţionare şi pentru capital. Avem enorm de mulţi bani care se duc către subvenţii. Însă pentru termie nu avem ce să facem în momentul de faţă.”, a explicat primarul Vergil Chiţac.

Consilierii locali municipali au mai aprobat ca subvenţionarea gigacaloriei să se facă în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Primăria Constanța a informat și că se pot depune, începând de mâine, cererile și declarațiile pe proprie răspundere pentru a beneficia de ajutorul de încălzire a locuinței și pentru suplimentul de energie.

Termenele lunare de depunere a solicitărilor noi de ajutor de încălzire sunt: până pe data de 20 a fiecărei luni pentru a putea fi luați în evidență cu luna respectivă (pentru a beneficia începând cu luna noiembrie 2021, cererile se depun până pe data de 20 noiembrie inclusiv).Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1832 secunde