Constanța, printre cele mai sigure orașe din țară în caz de cutremur

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Care sunt principalele zone de risc seismic din România

Constanța, printre cele mai sigure orașe din țară în caz de cutremur

Administrație 05 Septembrie 2016 / 07:27 12865 accesări

Municipiul Constanța este în zona de siguranță în caz de cutremur, conform datelor INFP

Municipiul Constanța este în zona de siguranță în caz de cutremur, conform datelor INFP

Cea mai periculoasă zonă din România în caz de cutremur este cea cuprinsă între București, Ploiești, Buzău, Focșani și Iași

Cea mai periculoasă zonă din România în caz de cutremur este cea cuprinsă între București, Ploiești, Buzău, Focșani și Iași

Harta seismică a României (sursa: http://media.imopedia.ro)

Harta seismică a României (sursa: http://media.imopedia.ro)

După seismul din Italia, care a avut loc în noaptea de 23 spre 24 august și care a curmat aproape 300 de vieți, nu putem să nu ne întrebăm cât de mare este pericolul care ne paște în caz de cutremur. Institutul Național de Fizică a Pământului susține că zona Constanței este printre cele mai sigure în caz de seism. Același institut a publicat o hartă care arată cele mai periculoase și cele mai sigure zone în caz de seism.

Cutremurul din Italia, care s-a produs în noaptea de 23 spre 24 august și în urma căruia au murit aproape 300 de persoane, ne-a readus în atenție o problemă pe care tindem să o ignorăm adesea: cât de pregătiți suntem în cazul unui seism și cât de mare este pericolul care ne paște? Din datele Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), citate de http://media.imopedia.ro, județul Constanța (îndeosebi zona de litoral) se află printre cele mai sigure zone din România, în caz de seism. Conform sursei citate, istoricul seismografic al țării noastre arată că județele în care cutremurele se resimt cel mai puțin sunt Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și Constanța. La fel de sigură este zona de graniță dintre județele Suceava și Maramureș. Și cei care locuiesc în Oradea, Cluj, Deva, Bistrița, precum și în zona cuprinsă între județele Sibiu și Brașov sunt feriți de probleme majore în caz de cutremur. Nu la fel de norocoase sunt persoanele care locuiesc în aria cuprinsă între București, Ploiești, Buzău, Focșani și Iași, dar și cele care stau în Roman, Bacău, Pitești și Giurgiu. Potrivit INFP, acestea sunt zonele în care seismele mari se resimt cel mai mult și în care se pot produce pagube semnificative.

CÂTE CLĂDIRI CONSTĂNȚENE SE POT PRĂBUȘI LA CUTREMUR

Deși municipiul Constanța este printre cele mai sigure în caz de cutremur, nu trebuie să neglijăm existența clădirilor încadrate în clase de risc seismic, ce se pot prăbuși chiar și la zguduiturile provocate de mașinile de mare tonaj, de exemplu. Potrivit unei centralizări recente a Inspectoratului de Protecție Civilă (IPC) Constanța, obținută în exclusivitate de reporterii „Telegraf”, în Constanța există 61 de asemenea imobile. Dintre acestea, cinci se află în clasa I de risc seismic (construcții marcate cu bulină roșie) și se pot prăbuși în orice moment. Alte 28 sunt incluse în clasa a II-a și ar putea cădea la un seism de cel puțin 6,5 grade pe scara Richter, dar pot suferi avarii structurale majore la cutremure mai mici. Încă 26 de clădiri se află în clasa a III-a, iar alte două imobile - în clasa a IV-a de risc seismic, ceea ce înseamnă că nu sunt într-un pericol foarte mare. Toate aceste imobile nu pot fi reabilitate fără acordul tuturor locuitorilor. Totuși, pe masa Senatului se află un proiect de lege potrivit căruia asemenea imobile ar putea fi reabilitate cu acceptul a jumătate plus unu dintre locatari.

IATĂ LISTA COMPLETĂ A CLĂDIRILOR CU RISC SEISMIC DIN CONSTANȚA

Clasa de risc seismic I: str. Traian nr. 25-27, str. Nicolae Titulescu nr. 13, str. Callatis nr. 31, str. Mercur nr. 10, str. General Manu nr. 32.

Clasa de risc seismic II: str. Cuza Vodă nr. 37, b-dul Tomis nr. 13, str. I.G. Duca nr. 32, str. Ștefan cel Mare nr. 6 (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), str. Răscoalei din 1907 nr. 42 (Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”), str. Răscoalei din 1907 nr. 42 (Grădinița cu program normal de aplicație Constanța), str. Sulmona nr. 19A (Grădinița cu program normal nr. 16), str. Alba Iulia nr. 5 (Grădinița cu program prelungit nr. 2), str. Școlii nr. 1 (Grădinița cu program normal nr. 22), str. Port nr. 2 (Grădinița 56 cu program prelungit „Vaporașul Magic”), str. Călărași nr. 11 (Școala nr. 11 „Constantin Angelescu”), str. Mihai Viteazul nr. 56 (Grădinița cu program normal „Cip și Dale”), str. Mihu Copilu nr. 1 (Școala cu nr. 20 „Marin Sorescu”), str. Nicolae Iorga nr. 14 (Școala nr. 4 Constanța), str. Nicolae Iorga nr. 16 (Școala nr. 5 „Nicolae Iorga”), str. Pandurului nr. 120 (Centrul de servicii comunitare „Cristina”), str. Aluniș nr. 4 (Centrul de primire minori în regim de urgență), str. Semănătorului nr. 8 (Centrul de plasament copii „Ovidiu”), str. Labirint nr. 76 (Biroul DGASPC), str. Vântului nr. 7, b-dul 1 Mai nr. 42, str. I.G. Duca nr. 26 (corp A și B), str. Revoluției nr. 39, str. Nicolae Iorga nr. 73, str. Miron Costin nr. 78, str. Mercur nr. 8, str. Ion Corvin nr. 59 (corp A și B), str. Nicolae Titulescu nr. 19 (corp A și B).

Clasa de risc seismic III: str. Ștefan cel Mare nr. 26 (spațiu comercial - magazinul Germanos), str. Delfinului nr. 2, Aleea Pelicanului nr. 8 (internatul și cantina Grupului Școlar „Dimitrie Leonida”), b-dul 1 Mai nr. 44 (Sala de festivități și internatul Grupului Școlar „C.A. Rosetti”), b-dul 1 Mai nr. 101 (Colegiul Tehnic de Marină „Al. Ioan Cuza”), b-dul Tomis nr. 153 (atelierul de mecanică, internatul și Școala Profesională a Colegiului Tehnic „Tomis”), str. Vifor Haiducul nr. 34 (internatul și Școala Profesională a Grupului Școlar „Gheorghe Duca”), str. Nicolae Iorga nr. 87 (cantina Grupului Școlar „George Emil Palade”), str. Cișmelei nr. 13 (Școala nr. 29 „Mihai Viteazul”), Aleea Fragilor nr. 1 (Școala nr. 36 „Dimitrie Știubei”), str. Unirii nr. 22 (Școala „Ferdinand”), str. Străjerului nr. 50 (Școala „Ion Creangă”), b-dul I.C. Brătianu nr. 141 (Școala nr. 30), str. Decebal nr. 22 (sediul DGASPC), str. Ciprian Porumbescu nr. 2A (birouri DGASPC), str. Dorobanți nr. 31 (adăpost de noapte), str. Spiru Haret nr. 89 (Centrul de plasament copii „Antonio” - internat și căsuțe), Aleea Grădiniței nr. 5 (Centrul de Servicii Comunitare), str. Decebal nr. 13 (adăpost de zi și noapte copii), str. Nicu Mandai nr. 15 (Centrul de plasament „Traian”).

Clasa de risc seismic IV: str. General Manu nr. 49 și b-dul I.C. Brătianu nr. 141 (Școala nr. 30).

Citește și:

Exclusiv! Ce clădiri din Constanța riscă să se prăbușească la cutremur!

Taguri articol


12