Creativitatea şi talentul, repere ale valorii, la Gala Premiilor Radio Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creativitatea şi talentul, repere ale valorii, la Gala Premiilor Radio Constanţa

Cultură 18 Mai 2009 / 00:00 1146 accesări

Cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Radio Constanţa s-a desfăşurat, ieri, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, sub semnul creativităţii şi al inovaţiei. Ampla manifestare i-a adus pe scena instituţiei de cultură pe cei mai talentaţi tineri ai judeţului, cu vîrste între 16 şi 35 de ani, precum şi pe reprezentanţii unor organizaţii pentru tineret, care s-au remarcat în diverse domenii de activitate. Pentru talentul, creativitatea şi performanţele de excepţie, aceştia au primit plachete şi diplome de onoare. Gala organizată de Radio Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa s-a desfăşurat în contextul Anului European al Creativităţii şi Inovaţiei.

Amfitrionii manifestării au fost actorul Teatrului de Stat Constanţa, Pavel Bîrsan şi redactorul Radio Constanţa, Liliana Moldoveanu. Reprezentanţii primăriilor Cernavodă, Eforie, Mangalia, Medgidia şi Techirghiol - instituţii coorganizatoare ale galei - au urcat pe scena Teatrului „Oleg Danovski“, pentru a-i susţine pe tinerii care fac cinste oraşelor în care locuiesc. Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, a fost primul edil care a urcat pe scena teatrului, înmînîndu-le plachete şi diplome tinerilor cu rezultate excepţionale. Astfel, plachete au primit elevul Vladimir-Lucian Ene, pentru rezultatele deosebite obţinute la olimpiadele de chimie şi matematică, Asociaţia „Gînditorul în acţiune“ şi Oana Puşcatu, finalistă la concursul „Megastar“. Diplomele de onoare le-au revenit trupei de dans „Audeo“, lui Sebastian Tudor Florin, student în anul al II-lea la Politehnică, Georgianei Cojocaru, distinsă cu premiul I la Faza naţională a concursului „Chimexpert“, 2007. Aceleaşi distincţii le-au revenit membrelor trupei „Blaxy Girls“, Gela-Gabriela Marinescu şi Cristina Marinescu, finaliste la preselecţiile „Eurovision 2009“, studentelor Sonia-Theodora Peltea şi Andreea-Diana Stan, laureate ale unor concursuri de creaţie literară. Pentru rezultate sportive de excepţie au primit diplome George Ilie şi Andreea Drăghici, dar şi echipele de handbal-băieţi junior şi volei-fete junior, reprezentante ale oraşului Cernavodă la competiţii internaţionale.

La manifestare a participat şi primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu. „Eforie este cea mai veche staţiune de pe malul Mării Negre. Anul acesta, aniversăm 110 ani de la punerea pietrei de temelie, printr-o serie de manifestări culturale, educative şi sportive“, a rostit Ion Ovidiu Brăiloiu, în discursul său dedicat acestui eveniment. Trupa „Haz“ a Organizaţiei de Tineret a Casei de Cultură Eforie a cîştigat Premiul pentru Creativitate, echipa formată din Sabin Pandelea şi Andrei Cristian, precum şi colegele lor Elena Livia Crică şi Andreea Ganea de la Grupul Şcolar „Carmen Sylva“ au primit diplome pentru rezultatele obţinute la simpozionul de comunicări ştiinţifice „Chimia - prieten sau duşman“. Prin intermediul diplomelor au mai fost apreciate performanţele elevilor Mădălina Livanov şi Răzvan Botezatu.

Primăria Municipiului Mangalia a fost reprezentată de consilierul Gheorghe Mazilu. Acesta a prezentat salutul primarului Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, care nu a putut fi prezent la manifestare din motive obiective. „Mangalia este un oraş cu un deosebit potenţial economic, cultural-artistic şi turistic“, a subliniat consilierul Gheorghe Mazilu. La secţiunea Sport a fost distinsă, pentru performanţe excepţionale, Denisa Macovei (plachetă), iar diplome au primit: Ioana Olăraşu, Roxana Elena Căpraru, Răzvan Roman, Sorin Oncescu de la Clubul Sportiv de Rugby „Callatis“ Mangalia. La secţiunea Creativitate şi Cultură s-au remarcat: Oana Pencea, coordonatoarea trupei „Callatis Fantasy” (plachetă), Indira Abdulvoap - pentru activitatea beletristică (plachetă), iar cu diplome au fost distinşi: Andrada Pasat, pentru creaţiile plastice deosebite, Anda Cîrstoiu şi Laurenţiu Scripcariu din cadrul ansamblului folcloric „Rapsodia Dobrogei“ şi Narcis Blagoci, care a obţinut numeroase premii pentru interpretare. Profesorul Cristian Hariton de la Liceul „Callatis“ a primit o diplomă de onoare pentru implicarea în proiectele extraşcolare. Distincţii similare au mai primit Clubul de artă „Solteris“, condus de Emilia Dabu şi Iulia Mitu, membră a acestui club.

„Sînt onorat să reprezint Medigidia, un loc special, un creuzet al etniilor. Medigidia are bătrîni sfătoşi, dar şi tineri minunaţi“, a spus, ieri, primarul Medgidiei, Marian Iordache. În cadrul Galei au fost premiaţi mai mulţi elevi cu rezultate deosebite, de la Liceul „Nicolae Bălcescu“ şi şcolile „I. L. Caragiale“ şi „Lucian Grigorescu“ din Medgidia. De asemenea, Primăria Techirghiol a fost reprezentată de către consilierul Florin Zisu. Directorul Liceului Teoretic „Emil Racoviţă“, Mihaela Airinei, a primit o plachetă a Galei Radio Constanţa, iar diplome de onoare le-au revenit ansamblului folcloric „Pescăruşul“ din cadrul Casei de Cultură Techirghiol şi trupei „Scena lui Tănase“, precum şi formaţiilor minorităţilor etnice: „Veria“ (aromâni), „Can-Su“ (UDTTMR) şi „Sureya“ (UDTR).

Promovarea valorilor comunităţii dobrogene

Invitaţii speciali ai acestei ediţii a Galei Premiilor Radio Constanţa au fost actriţa premiată la Cannes, Dorothea Petre şi interpretul Mihai Trăistariu, care au fost distinşi cu Premiul Radio Constanţa pentru „afirmarea spaţiului românesc în lume“. „Este mai mult decît o onoare pentru mine să primesc acest premiu, mai ales că Radio Constanţa m-a sprijinit de la începutul carierei“, a spus Mihai Trăistariu, care a interpretat o melodie în duet cu Iuliana Puşchilă.

Premii pentru creativitate şi inovaţie au mai primit: Liceul Teoretic „Ovidius“ din Constanţa, Centrul Rangers, format din elevi ai şcolii generale din localitatea 2 Mai, Societatea de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin Oceanic Club, reprezentanţi ai Centrului de Studii şi Cercetări de Chirurgie şi Biotehnologie Medicală Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Constanţa, Universitatea „Ovidius“, Universitatea „Andrei Şaguna“ – reprezentată de rectorul prof. univ. dr. Aurel Papari, Casa Corpului Didactic, Compania Naţională Administraţia Porturilor Constanţa, Comisia pentru Femei a UDTR, AIESEC, Nava Şcoală „Mircea” şi Liga Maiştrilor Militari. „Este o datorie de onoare pentru noi să promovăm creativitatea şi valorile comunităţii dobrogene. De aceea, am oferit premii pentru tineri, care, de-a lungul timpului, au făcut ca judeţul Constanţa să fie reprezentat la cel mai înalt nivel în România, dar şi în lume. Spaţiul generos dobrogean este un spaţiu al creativităţii, iar tinerii care trăiesc aici trebuie promovaţi cu multă insistenţă“, a declarat redactorul şef al postului Radio Constanţa, Daniel Sîrbu.

Formaţia „Jazzlicious“ de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ a susţinut, în cadrul galei, un moment muzical, iar ansamblul folcloric „Dobrogeanca“ din localitatea Ovidiu a încheiat ampla manifestare în ropotele de aplauze ale spectatorilor. Coorganizatorii manifestării au fost primăriile Cernavodă, Eforie, Mangalia, Medgidia şi Techirghiol. Parteneri implicaţi în organizarea acestui eveniment au fost Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Universitatea „Ovidius”, Universitatea „Andrei Şaguna”. Printre partenerii media ai manifestării s-au numărat cotidianul „Telegraf“ şi Neptun TV.



12