Cum pot cheltui profesorii banii daţi de Ministerul Educaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezinformare crasă

Cum pot cheltui profesorii banii daţi de Ministerul Educaţiei

Eveniment 08 Noiembrie 2014 / 00:00 5749 accesări

Se ştie cum, pe vremea guvernelor Boc, profesorii au rămas fără salarii. Şi se mai ştie cât rău le-a făcut acestora propaganda puterii de la acea vreme, căutând să le minimalizeze realizările şi drepturile şi aruncând în spaţiul public expresii de genul „şcoala românească scoate tâmpiţi”, un atac implicit la dascăli. Se mai ştie cum au fost minţiţi şi anihilaţi atunci când şi-au cerut drepturile în stradă (unii) sau prin grevă japoneză (alţii). Încet-încet, însă, lucrurile se urnesc înspre calea cea bună şi ajung să reintre în matca normalităţii. În societate, în general, şi pentru profesori, în special. De ce spunem încet? Pentru că procesul normalizării, sinuos şi de lungă durată, are parte şi de piedici. Un demers excelent al Guvernului actual, prin care se dă profesorilor o sumă pe care aceştia o pot cheltui după cum consideră de cuviinţă pentru a-şi îmbunătăţi sau uşura parcursul didactic, a fost cât pe ce să fie transformat, de câţiva directori de şcoli şi profesori din Constanţa (şi suntem convinşi că nu numai în judeţul nostru), într-o armă electorală. Mai mulţi dascăli au sunat vineri la redacţia ziarului nostru pentru a întreba: „La ce bun să mai luăm banii pe care, de fapt, nici nu-i luăm? Ca să se plătească nişte cursuri de care nu avem nevoie? Ăsta-i ajutorul pe care îl primim?”. Profesorii au declarat că au fost informaţi de directorii şcolilor lor că banii urmează să fie folosiţi pentru cursuri de formare profesională şi atât! Şi, în acest caz, întrebările lor sunt mai mult decât justificate. Pentru a răspunde cu cât mai multă acurateţe nedumeririlor dascălilor constănţeni, l-am contactat pe inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Răducu Popescu, pentru a lămuri lucrurile. „Suma va putea fi folosită în orice mod şi pentru orice consideră profesorii că au nevoie ca material didactic: softuri, cărţi, cursuri, abonamente la reviste sau publicaţii de specialitate, tablete, calculatoare, tehnică audio-video etc. Orice îi poate ajuta şi orice cred ei că poate contribui la formarea şi dezvoltarea lor profesională”, a declarat, răspicat, inspectorul şcolar general, prof. Popescu. Mai mult, pentru a clarifica până la capăt subiectul, acesta a subliniat: „Această sumă nu trebuie justificată cu documente cu regim special, cum ar fi facturi sau bonuri fiscale. Tot ce trebuie să facă profesorii este să redacteze un document, pe format A4, în care să explice cum au folosit banii şi cum îi ajută respectiva achiziţie în dezvoltarea sau formarea lor profesională”, a mai declarat oficialul.

În ce priveşte „arma electorală” pe care o menţionam mai sus, dezinformarea, de natură evidentă, este taxată şi de inspectorul şcolar general: „Este o dezinformare pusă la cale de cei care suferă că banii se duc către profesori şi nu sunt direcţionaţi către bazine de înot în sate fără apă şi parcuri în păduri. O mulţime de oameni şi-au coordonat eforturile şi s-au străduit pentru ca acest ajutor să fie posibil, de la ministru la funcţionarii din ministere şi agenţii. Şi, sigur, şi aici, la nivel local. La noi, la Constanţa, spre exemplu, inspectorii ISJ lucrează de joi seara şi vor lucra până duminică noapte sau luni, pentru ca banii să ajungă cât mai repede la oameni. Luni sau marţi, baza de documente şi informaţii va fi finalizată şi banii vor ajunge la profesori”. Şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, întăreşte spusele oficialului constănţean. "Nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri, conferinţe şi aşa mai departe (...) Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagină în care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro în raport cu dezvoltarea profesională a fiecărei persoane", a declarat ministrul Pricopie. “Sunt conştient că aceşti bani nu sunt suficienţi decât pentru o lună-două, cel mult, dar atât am putut face”, a mai menţionat el, adăugând că intenţionează păstrarea acestui program derulat cu fonduri europene până în anul 2020.

Potrivit ISJ Constanţa, în perioada 9 - 14 noiembrie, personalul didactic de predare și personalul didactic auxiliar încadrat cu cel puțin jumătate de normă/post din Constanța, aproximativ 7.300 de persoane, din 204 instituții de învățământ preuniversitar de stat, vor primi în conturi suma de 700 de lei, acordată prin proiectul Ministerului Educației Naționale „Personalul didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat - promotor al învățării pe tot parcursul vieții”. Conform metodologiei privind implementarea proiectului, subvenția în cuantum de 700 de lei se acordă personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat o singură dată, pentru dezvoltare profesională. În situația în care o persoană este încadrată în două sau mai multe instituții de învățământ preuniversitar de stat, aceasta are obligația de a comunica în scris, conducerilor instituțiilor de învățământ în care este încadrată, instituția la care se înscrie pentru primirea subvenției.



12