Curier electoral

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Curier electoral

Politică 31 Octombrie 2009 / 00:00 384 accesări

Boc, somat să implementeze sistemul antifraudă la alegeri

Senatorul PSD, Titus Corlăţean, a cerut, vineri, actualului Guvern, să implementeze pentru aceste alegeri prezidenţiale sistemul antifraudă electorală propus de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), ca o dovadă a transparenţei de a avea alegeri corecte. „Guvernul Boc are drept unică preocupare organizarea şi fraudarea alegerilor în interesul domnului Băsescu”, a spus Corlăţean. El a spus că, înainte de ruperea coaliţiei PD-L - PSD, conducerea STS a prezentat în Guvern un mecanism antifraudă şi care ar fi permis rapid, în timp real, detectarea votului multiplu, iar premierul Emil Boc a apreciat deschis acest sistem, dar a încheiat respingînd ferm aplicarea lui la aceste alegeri. „A existat o insistenţă din partea ministrului de Interne de la acea vreme, Dan Nica, care a fost, de asemenea, respinsă”, a declarat Corlăţean. El consideră că acest fapt atrage atenţia asupra intenţiilor reale ale guvernanţilor demişi de a pregăti fraudarea alegerilor.

Românii din străinătate pot vota la referendum cu aceleaşi acte ca şi pentru prezidenţiale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, printr-un comunicat de presă, că, în străinătate, procesul de votare pentru referendum se va organiza pe baza aceloraşi acte de identitate, în aceleaşi secţii de vot şi în acelaşi interval orar ca şi pentru alegerile prezidenţiale. MAE reiterează că, pentru organizarea referendumului, are „atribuţii strict administrative”. De asemenea, informaţiile privind referendumul vor fi promovate şi prin intermediul misiunilor României din afara ţării şi al partenerilor MAE în campania de informare. Ministerul de Externe reaminteşte că, la aceste scrutine, conform legii, pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota în străinătate sînt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Peste 6 milioane lei pentru referendum

Guvernul a anunţat că sumele destinate organizării referendumului pentru Parlamentul unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari sînt de opt ori mai mici decît cele alocate pentru referendumul din 2007, care viza introducerea votului uninominal. Potrivit Executivului, pentru organizarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, în data de 22 noiembrie 2009, s-au alocat 6.107.000 de lei, din care 2.477.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, iar 3.630.000 de lei din bugetul Secretariatului General al Guvernului. În anul 2007, pentru organizarea referendumului naţional privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului României au fost alocate 47.349.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Executivul precizează că, în situaţia în care nu doreşte să participe la ambele scrutine - alegeri prezidenţiale şi referendum, alegătorul nu va semna în ambele rubrici şi poate solicita reprezentantului biroului electoral al secţiei de votare să bareze rubrica corespunzătoare acţiunii la care nu doreşte să participe.



12