Darea-n plată, îngropată în comisii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Inevitabilul s-a produs

Darea-n plată, îngropată în comisii

Economie 14 Martie 2016 / 15:42 599 accesări

Deputatul Daniel Zamfir: „Darea-n plată nu omoară Prima Casă, asta e o intoxicare a BNR. Garanția statului este suverană!“

Deputatul Daniel Zamfir: „Darea-n plată nu omoară Prima Casă, asta e o intoxicare a BNR. Garanția statului este suverană!“

Darea-n plată înoată în ape tulburi. Bancherii nu s-au prezentat la dezbaterea organizată de Comisia Juridică, așa că discuțiile s-au amânat pentru încă șapte zile...

Darea-n plată înoată în ape tulburi. Bancherii nu s-au prezentat la dezbaterea organizată de Comisia Juridică, așa că discuțiile s-au amânat pentru încă șapte zile...

PRO... O nouă zi, o nouă dezbatere cu darea-n plată, Prima Casă și apocalipsa care va veni sau nu, în funcție de tabăra în care te afli. Primul la microfon - deputatul Daniel Zamfir, care a repetat ideea de bun simț că Prima Casă nu va dispărea dacă trece darea-n plată, pentru că o garanție a statului nu poate fi anulată - „E o prostie, o intoxicare din partea Băncii Naționale a României (BNR). Garanția statului este suverană. Ce nu li se spune tinerilor (și nici nu s-a discutat public vreodată, pentru că rata de default din program este nesemnificativă, sub 1%) este că, atunci când nu mai poți plăti un credit Prima Casă, Finanțele acoperă partea de 50%. Bineînțeles, ți se execută și casa. Practic, rămâi fără locuință și te trezești și cu ANAF-ul pe cap, care vrea să recupereze garanția statului. Iar Fiscul are dobânzi mult mai mari decât bancherii. De aceea vreau ca darea în plată să se aplice și Primei Case“. La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea subliniază că sămânța dării în plată, ca mecanism reglementat prin lege, se găsește chiar în Codul Civil; iar opozanții legii susțin că acest Cod e încălcat - „În fine, să spui că un Cod Civil e încălcat de o lege specială este o prostie, pe care nu o face niciun student de anul I la facultatea de drept. O lege specială este făcută pentru a deroga de la cea generală“. El i-a criticat și pe propagandiștii din aparatul de stat afiliat băncilor, care au dat luni un manifest, „ca în perioada comuniștilor ilegaliști“, în care spun că există o lege a falimentului personal și, drept urmare, nu mai e nevoie și de darea în plată - „Nu există o lege a insolvenței persoanelor fizice. E o mare minciună! Așa cum știm cu toții, legea în cauză, nr. 151/2015, nu a intrat încă în vigoare, aplicarea ei fiind amânată cu cel puțin 12 luni, prin OUG! Și chiar dacă va deveni operațională cândva, vă spun din start că nu îi va proteja pe oamenii simpli și onești, pentru că e plină de restricții și complicații“.

...ȘI CONTRA De cealaltă parte a baricadei este însuși guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care spune că „darea în plată face pilaf legea obligațiunilor ipotecare, adoptată la finele anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condițiile necesare aplicării sale“. Desigur, o lege a dării în plată va însănătoși masiv sistemul bancar, iar obligațiunile rezultate vor fi solide... Criza din 2008 ne-a învățat însă că bancherilor le plac mult mai mult obligațiunile toxice. Ultimul pe listă, Radu Ghețea (da, și el mai trăiește), șeful CEC Bank și președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB), care intră cu întârziere în dezbatere și, drept urmare, spune lucruri care s-au spus în introducerea poveștii - „Avem un sistem bancar sănătos, bine provizionat, bine reglementat și bine supravegheat. Avem foarte bune perspective ca, în perioada următoare, să utilizăm cei 42 de miliarde de euro care vin de la Uniunea Europeană, bani care pot ajuta la înființarea foarte multor locuri de muncă, pot dezvolta infrastructura și pot să atragă investitori în România. În aceste condiții, nu ar fi păcat să afectăm motorul care este sistemul bancar? Modul în care se propun anumite legi lasă de dorit. Au iz populistic sau chiar electoral“. La final, o notă - darea în plată intră în dezbatere abia săptămâna viitoare, din cauza unor probleme... procedurale. Bonus, băncile au lipsit de la întâlnirea organizată de Comisia Juridică.



12