Directorul suspendat al CNE Cernavodă rămâne sub control judiciar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizia Tribunalului Constanța

Directorul suspendat al CNE Cernavodă rămâne sub control judiciar

Justiție 23 Februarie 2016 / 15:57 1034 accesări
Ionel Bucur

Ionel Bucur

Magistrații Tribunalului Constanța au menținut marți măsura controlului judiciar luată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Constanța față de Ionel Bucur, directorul general suspendat al CNE Cernavodă, în dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese. Instanța a luat aceeași decizie și în cazul Elenei Marinela Negulici, directorul economic al Centralei, la rândul ei suspendată din funcție de conducerea Companiei Nuclearelectrica. Judecătorii au admis, însă, în parte plângerile depuse de cei doi față de ordonanța DNA Constanța din data de 18 februarie, "în sensul că modifică obligaţia suplimentară instituită în sarcina inculpaţilor Bucur Ionel şi Negulici Elena Marinela, urmând ca aceştia să nu desfăşoare nicio activitate în cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica ori în cadrul sucursalei CNE Cernavodă care implică funcţii de conducere sau orice altă măsură cu caracter decizional, urmând a activa doar în funcţii de execuţie”, după cum se arată în hotărârea Tribunalului Constanța. Decizia este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, "în perioada ianuarie 2008 - mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel și Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și al sucursalei CNE Cernavodă, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru CNE Cernavodă", după cum se arată într-un comunicat de presă remis de DNA Constanța.

Conform procurorilor, acțiunile acestora au vizat acordarea, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de Victor Dărămuș, prin "eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate", mai arată anchetatorii.

Aceștia susțin că societatea comercială respectivă nu ar fi îndeplinit condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS. "Concret, cei patru inculpați au urmărit sau, după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membri ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membri ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus-menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților. Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică", susțin procurorii.

Potrivit DNA, consecința directă a favorizării acestei societăți ar fi fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 de euro către firma omului de afaceri, "plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale „Nuclearelectrica” / CNE Cernavodă", conform DNA.

Potrivit anchetatorilor, în intervalul de timp noiembrie 2010 - mai 2014, Ionel Bucur, Elena Marinela Negulici și Ionel Encică, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, ar fi beneficiat în mod gratuit de servicii de pază din partea firmei lui Victor Dărămuș, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit. Ancheta DNA s-a derulat în colaborare cu Departamentul de Informații și Protecție Internă.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1969 secunde