Elevii „de aur” cu care Constanţa se mândreşte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Recunoaşterea muncii Rezultate lăudabile

Elevii „de aur” cu care Constanţa se mândreşte

Eveniment 27 Noiembrie 2013 / 00:00 4496 accesări

Olimpiadele sunt o recunoaştere a capacităţilor intelectuale ale elevilor. De cele mai multe ori, copiii renunţă la orele libere, orele de joacă, de relaxare, pentru a învăţa. Ieri, sute de elevi constănţeni au trăit emoţii puternice întrucât s-au afişat rezultatele finale ale Olimpiadei de lingvistică - faza judeţeană, care s-a desfăşurat, zilele trecute, la Constanţa. Gradul de promovabilitate a fost unul destul de mare, ţinând cont că lingvistica nu se studiază nici la gimnaziu şi nici la liceu. Cu toate acestea, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ), vor merge către etapa naţională, care se va desfăşura anul viitor, şase elevi. Cel mai bun rezultat obţinut la această competiţie (90 de puncte din 100) a fost al unei eleve din clasa a VI-a care studiază la Liceul Teoretic „Traian”, Andrada Albu. Rezultatul nu a fost o surpriză, deoarece constănţeanca a obţinut şi alte premii la olimpiade, prin urmare, profesorii îşi pun toate speranţele în faptul că vor avea un loc fruntaş şi anul viitor. „Faptul că o elevă a liceului nostru s-a calificat la Olimpiada naţională de lingvistică cu cel mai bun punctaj reprezintă o mare performanţă pentru noi. Ne onorează acest lucru. Andrada este un copil conştiincios, cu rezultate bune şi la alte discipline, nu doar la limba română”, a declarat diectorul Liceului Teoretic „Traian”, Constantin Caracoti. La rândul său, profesorul coodonator şi diriginta elevei, Claudia Enculescu, a declarat că Andrada este una dintre premiantele clasei, cu 10 pe linie. „Este un copil deosebit, cu abilităţi intelectuale, dar şi o colegă bună, sociabilă şi veselă. Nu este pentru prima dată când participă la astfel de competiţii, mereu cu rezultate foarte bune”, a spus Enculescu. Potrivit afirmaţiilor mamei elevei, Andrada este un copil cu multiple preocupări. Pe lângă pasiunea pentru lingvistică, fetiţa face şi volei, dar şi vioară. „Îşi dedică mult timp învăţatului, însă se mai şi joacă, la fel ca orice copil. Sunt mândră că eforturile sale se transformă în rezultate foarte bune”, a spus Daniela Albu.

Alături de Andrada Albu s-au mai calificat, pentru etapa naţională, încă cinci elevi. Potrivit listei publicate de ISJ Constanţa, pe site-ul instituţiei, www.isjcta.ro, secţiunea forum, este vorba de Vlad Niţă, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (67 puncte), Oana Butunoiu, clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Ovidius” (65 de puncte), Marian Samoilă, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 23 „Constantin Brâncoveanu” din Constanţa (82 de puncte), Bianca Râţă, clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” din Năvodari (80 de puncte) şi Alexandra Stan, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „George Enescu” din Năvodari (89,5 puncte).

504 PARTICIPANŢI La Olimpiada de lingvistică, la faza judeţeană s-au prezentat 459 elevi de gimnaziu şi 45 de elevi de liceu. Timp de trei ore, cei 504 elevi s-au întrecut într-o competiţie bazată pe logică, analogie şi conexiuni culturale, cu scopul de a-şi dezvolta competenţa-cheie fundamentală, aceea de a învăţa să… înveţe. Faza naţională a acestei olimpiade se organizează în perioada 25 - 27 aprilie 2014, la Focşani, pentru clasele V - VI, iar pentru clasele VII - XII, este programată la Bucureşti, în intervalul 31 ianuarie - 2 februarie 2014. Pentru elevii de liceu va mai exista încă o etapă, cea internaţională, competiţie ce se va desfăşura anul viitor la Beijing, China.

Medalie de aur la Turneul internaţional de informatică

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi-a adăugat încă o medalie de aur în palmares, fapt care atestă, din nou, calitatea deosebită a şcolii. George Chichirim, elev în clasa a IX-a a Colegiului, a câştigat distincţia de aur la Turneul Internaţional de Informatică, desfăşurat în perioada 22-24 noiembrie, în localitatea Shumen, din Bulgaria. „Obţinerea medaliei de aur la concursul internaţional este un rezultat excepţional pentru noi. Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” a avut multe premii naţionale şi internaţionale la diferite discipline, dar la informatică este cel mai mare premiu de până acum. Suntem foarte bucuroşi de rezultatele elevului nostru”, a declarat directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, Vasile Nicoară. El a precizat că premiul este important cu atât mai mult cu cât Chichirim a concurat cu elevi mult mai mari decât el. „Pentru mulţi elevi de vârsta lui, informatica este limbă chineză şi iată că el reuşeşte să facă performanţă”, a subliniat Nicoară. „Suntem foarte mândri de performanţa lui. Încă din clasa a V-a s-a calificat la olimpiadele naţionale. În clasele a VI-a şi a VIII-a a obţinut menţiune, respectiv medalie de argint, iar acest lucru l-a ambiţionat. A muncit foarte mult pentru această performanţă”, a declarat Mirela Chichirim, mama elevului.

Lotul României, format din opt elevi, a mai obţinut şi trei medalii de argint şi o medalie de bronz. Ceilalţi laureaţi au fost: Vlad Rochian (clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara), Andrei Popa (clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui) şi Mihai Gheorghe (clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) - medalii de argint, respectiv Daniel Constantin (clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) - medalie de bronz. În paralel cu această competiţie, s-a desfăşurat şi a VII-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru juniori, unde elevii români au obţinut patru medalii (o medalie de aur şi trei medalii de argint).



12