Escherichia Coli verotoxigenă, în produse alimentare de origine animală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Escherichia Coli verotoxigenă, în produse alimentare de origine animală!

Sănătate 08 Septembrie 2016 / 19:14 504 accesări

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut cunoscute rezultele acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animală, din perioada 8 august - 2 septembrie. În perioada menționată au fost prelevate şi analizate 171 de probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt). Toate probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte, din mai multe județe ale țării, inclusiv Constanța. ANSVSA a anunțat, într-un comunicat, că a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă la 14 probe prelevate din produse alimentare de origine animală din unități din Vâlcea, Tulcea, Sibiu, Suceava, Bistrița Năsăud, Caraş Severin, Olt, Prahova. ”Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se arată în documentul citat.

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul Planului Naţional de Control, anunță ANSVSA. Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în 16 mai și care se va desfăşura până pe 31 decembrie, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. Decizia de verificare vine după ce 3 copii din Argeș au murit în urma Sindromului Hemolitic Uremic (SHU), ce este declanșat de E. Coli. Totodată, mai mulți copii au ajuns în spitale cu SHU.



12