Expoziţia "Aeromfila", pentru prima dată la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţia "Aeromfila", pentru prima dată la Constanţa

Cultură 28 Iulie 2006 / 00:00 1268 accesări

Cu ocazia centenarului "Traian Vuia", înscris în calendarul UNESCO, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Forţelor Aeriene, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române Tarom SA, Aeroportul Internaţional "Mihail Kogălniceanu", Muzeul de Artă Constanţa şi Asociaţia Filateliştilor "Tomis" au organizat, ieri, la Muzeul de Artă, expoziţia filatelică naţională, cu participare internaţională, "Aeromfila 2006". Ajunsă la cea de-a XXII-a ediţie, expoziţia reuneşte colecţii de aerofilatelie, astrofilatelie şi filatelie cu tematică aeriană. Expozanţii sînt membri ai Federaţiei Filatelice Române, precum şi ai altor asociaţii filatelice naţionale şi companii de aviaţie.

Expoziţia "Aeromfila" prezintă, în acest an, timbre şi piese de cartofilie, care ilustrează pionieri ai aviaţiei, precursori, transporturi poştale aeriene cu alte mijloace decît cu avionul (porumbei, balon, zeppelin, elicopter), serviciul poştal militar aerian, dezvoltarea poştei aeriene şi a transportului, prin zboruri obişnuite sau zboruri speciale. O notă aparte este dată expoziţiei de colecţiile speciale, cum ar fi: accidente aviatice, zboruri de noapte, zboruri prilejuite de olimpiadele sportive.

Prin această expoziţie, organizatorii marchează şi 80 de ani de la inaugurarea primelor linii naţionale Bucureşti - Galaţi - Iaşi, Bucureşti - Galaţi - Chişinău, precum şi 70 de ani de la cucerirea Campionatului de acrobaţie a celor două Americi, de către aviatorul Alexandru Papană. Un alt moment aniversat de organizatori face referire la cei 95 de ani care se împlinesc de cînd Ion Romanescu a construit şi pilotat un planor, la Carmen Silva (Dobrogea) şi 45 de ani de activitate a Aeroportului Internaţional "Mihail Kogălniceanu". Dat fiind faptul că expoziţia este găzduită de Muzeul de Artă din Constanţa, participanţii au dorit să prezinte, prin intermediul timbrelor şi pieselor de cartofilie, aviaţia şi filatelia în Dobrogea. "Prima consemnare aeronautică în spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră datează de acum 115 ani. Astfel, în toamna anul 1891, pe timpul manevrelor militare ce s-au desfăşurat în sudul judeţului, la Turtucaia, a fost folosit pentru observaţii aeriene, primul balon sferic achiziţionat de armata română din Franţa. Balonul a fost înălţat pînă la o altitudine de 500 de metri, avînd un observator în nacelă, care a transmis cu exactitate, date privind situaţia . Ulterior, acest balon a fost botezat cu numele de ", a explicat aviatorul Adrian Mătase.

Cu toate acestea, constănţenii nu au participat cu nicio piesă la cea de-a XXII-a ediţie a expoziţiei "Aeromfila 2006". "Este pentru prima dată cînd organizăm această manifestare la Constanţa, iar obiectivul este ca interesul pentru aerofilatelie şi istoria aviaţiei române să fie deschis şi în rîndul colecţionarilor de aici. Expoziţia cuprinde cele mai valoroase piese de aerofilatelie şi este o încercare de a selecta colecţiile cele mai importante din această categorie, pentru expoziţia mondială , care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 20-28 iulie, şi care este considerat cel mai important eveniment filatelic mondial din acel an", a concluzionat preşedintele Federaţiei Filatelice Române, Leonard Paşcanu.



12