Expoziţie de artă dedicată semicentenarului Şcolii Populare de Arte şi Meserii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expoziţie de artă dedicată semicentenarului Şcolii Populare de Arte şi Meserii

Cultură 30 Noiembrie 2007 / 00:00 1535 accesări

Muzeul de Artă a găzduit, miercuri seară, vernisajul unei expoziţii de artă plastică, organizată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea sa. La etajul al III-lea al instituţiei muzeale, în sala „Alexandru Ciucurencu”, au fost expuse lucrări de grafică, pictură, fotografie, ceramică şi design vestimentar, creaţii aparţind actualilor şi foştilor elevi şi profesori ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii. De altfel, vernisajul expoziţiei a avut loc într-o atmosferă călduroasă, la eveniment participînd expozanţii, dar şi cei care au predat sau au învăţat în cadrul instituţiei aniversate: Gelu Costea, Gheorghe Caruţiu, Constantin Papadopol, Florin Ferendino.

Expoziţia este, de fapt, o retrospectivă, fiind reunite lucrări ale celor care au îndrumat paşii a generaţii de elevi şi ale celor care au deprins tainele artelor în cadrul Şcolii Populare de Arte şi Meserii. Pe simezele muzeului sînt expuse lucrări diferite ca tehnică şi stil, dar care au reuşit să se completeze. „Retrospectivă se poate numi expoziţia care include şi lucrările unuia dintre cei mai talentaţi colegi ai noştri, Vasile Gheorghiu, dispărut din păcate prematur dintre noi, exact acum 20 de ani. Retrospectivă se cheamă şi un loc în care expun, deopotrivă, foştii şi actualii dascăli, un loc în care se adună generaţii, un loc în care profesorii, unii dintre ei foşti elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii, sînt acum cei care duc mai departe această speranţă şi această confirmare”, a precizat, în prezentarea expoziţiei, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu. O notă aparte este dată expoziţiei de lucrarea realizată de Nicolae Rădulescu, cel care a fost primul director al instituţiei aniversate şi unul dintre creatorii care au avut o importanţă deosebită în arta constănţeană. „Lucrările lui Nicolae Rădulescu fac referire la o tradiţie, căreia întotdeauna i-a fost fidel, aducînd în centrul atenţiei peisajul local”, a spus criticul de artă dr. Doina Păuleanu. De asemenea, aceasta a menţionat că, deşi a fost organizată ad-hoc, expoziţia impresionează prin calitate.

La realizarea acestei manifestări expoziţionale au contribuit 27 de artişti plastici, unii dintre ei fiind membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România: Vladimir Hagiu, Gabriela Gheorghe, Gheorghe Constantin, Bebe Pitei, Eusebio Spînu, Lucia Niculescu, Gheorghe Caruţiu, Constantin Papadopol, Roxana Ipser, Vasile Gheorghiu, Adrian Sandu, Mariana Constantinescu, Catrin Cîmpeanu, Cosmin Grosu, Eduard Andrei, Gelu Costea, Daniela Ţurcanu, Flavia Lupu, Mihail Alen Decebal, Daniela Stancu, Mădălina Jiji, Rodica Deliman, Marin Deaconu, Silvia Sosoiu, Mariana Samoilă, Dragoş Turda şi Anca Florian Deaconu.

Tot în cadrul manifestărilor dedicate aniversării celor 50 de ani de la înfiinţarea Şcolii Populare de Arte şi Meserii vor avea loc, în zilele de 7 şi 14 decembrie, la Muzeul de Artă, două recitaluri de muzică şi poezie, precum şi un spectacol de Crăciun, la Palatul Copiilor, pe data de 19 decembrie.

Taguri articol


12