Fără masterat pentru absolvenţii cu diplome ilegale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fără masterat pentru absolvenţii cu diplome ilegale

Eveniment 30 Iulie 2009 / 00:00 2840 accesări

Reprezentanţii mai multor universităţi din ţară au declarat că nu vor fi înscrişi la masterat candidaţii care deţin diplome de licenţă de la facultăţi neacreditate/neautorizate. Prima instituţie de învăţămînt superior care a recurs la această măsură (ca urmare a scandalului diplomelor de licenţă nule eliberate de Universitatea „Spiru Haret” - USH) este Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti. Conducerea ASE îi atenţionează pe candidaţi să prezinte diplome de licenţă de la programe autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate. În caz contrar, aceştia riscă anularea concursului de admitere, a notelor obţinute sau să rămînă fără diplome de absolvire. „Academia de Studii Economice din Bucureşti îşi rezervă dreptul să anuleze rezultatul concursului de admitere, precum şi rezultatele şcolare obţinute pe parcursul desfăşurării programului de masterat şi să nu elibereze diploma de absolvire pentru persoanele care deţin diplomă de licenţă de la programe care nu sînt acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu”, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul instituţiei universitare. La ASE au început deja înscrierile pentru programele de masterat, unele dosare care conţineau diplome emise de Universitatea „Spiru Haret” fiind respinse.

Absolvenţii de la „Spiru” mai au o şansă în toamnă

Şi în Constanţa, programele de masterat vor fi inaccesibile absolvenţilor de specializări neacreditate/neautorizate. „Deocamdată, pentru că şi în toamnă avem admitere la masterat, aşteptăm rezolvarea situaţiei. În sesiunea de admitere din vară, desfăşurată în perioada 20 - 27 iulie, nu au fost primiţi absolvenţii de la USH, însă este posibil ca pînă în toamnă cazul să fie soluţionat”, a declarat rectorul Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Victor Ciupină. Nici la Universitatea „Andrei Şaguna” Constanţa, absolvenţii USH nu au nicio şansă să urmeze un program de masterat. „Dacă vrem să fim o parte a învăţămîntului naţional românesc, este normal să respectăm prevederile Ministerului Educaţiei. Prin urmare, în acest moment, absolvenţii de la USH nu se pot înscrie la masterat la instituţia noastră de învăţămînt. Dacă se va decide că diplomele sînt valabile, atunci îşi vor putea depune dosarele”, a afirmat rectorul Universităţii „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari. Aceeaşi atitudine a luat-o şi conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Alţi rectori din ţară au declarat că vor verifica dosarele şi programele de studii ale candidaţilor cu evidenţele Ministerului Educaţiei. „Nu pot comunica nimic. Este o discuţie la Ministerul Educaţiei în acest moment (ieri după amiază - n.r.) şi mîine (astăzi - n.r.) va fi făcut public raportul comisiei de control privind activitatea USH. Declaraţiile rectorilor se înscriu în campania de denigrare a universităţii”, a declarat rectorul USH Constanţa, Olga Duţu.

„Ministerului Educaţiei îi vine greu să accepte legalitatea diplomelor USH”

La rîndul său, preşedintele instituţiei de învăţămînt superior, Aurelian Bondrea, a trimis o scrisoare deschisă studenţilor şi absolvenţilor USH, asigurîndu-i că diplomele lor sînt valabile şi nu pot fi anulate. „USH este o instituţie de prestigiu, recunoscută ca atare, atît pe plan naţional, cît şi internaţional. De partea noastră, în conflictul artificial creat de ministrul Educaţiei (Ecaterina Andronescu - n.r.) stau deciziile judecătoreşti favorabile universităţii, date de mai multe instanţe din România. Stimaţi studenţi şi absolvenţi, dreptatea este de partea dumneavoastră şi a USH. Este important, în acest moment, să ştiţi acest lucru. Şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării o ştie însă, în acest moment, îi vine greu să accepte public acest lucru” susţine, în scrisoarea sa, Aurelian Bondrea. În cursul zilei de astăzi urmează să fie făcut public raportul comisiei ministeriale care a controlat activitatea USH. În funcţie de concluziile acestuia, vor fi luate următoarele măsuri în cazul Universităţii „Spiru Haret”. Momentan, instituţia de învăţămînt superior nu mai are dreptul de a organiza admiteri pentru anul universitar 2009-2010. Conducerea universităţii a declarat, însă, că nu are nevoie de permisiunea Ministerului Educaţiei pentru a face înscrieri.



12