Fauna mondială s-a redus cu o treime în ultimii 35 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fauna mondială s-a redus cu o treime în ultimii 35 de ani

Monden 17 Mai 2008 / 00:00 766 accesări

Biodiversitatea mondială s-a redus cu aproape o treime în ultimii 35 de ani, mai ales din cauza braconajului şi a micşorării habitatului. World Wide Fund for Nature a mai avertizat că încălzirea globală va afecta şi mai mult viaţa sălbatică în următoarele trei decenii. Biodiversitatea sprijină sănătatea planetei şi are un impact direct asupra tuturor vieţilor, deci este un lucru alarmant că, în ciuda campaniilor de conştientizare a problemelor mediului, se remarcă un trend descendent.

Există mici raze de speranţă şi, dacă guvernele vor începe să protejeze ceea ce a rămas, atunci trendul descendent ar putea fi inversat. Living Planet Index al World Wide Fund for Nature a identificat aproximativ 4.000 de specii de păsări, peşti, mamifere, reptile şi amfibieni la nivel global. În perioada 1970 - 2007, numărul speciilor care trăiesc pe uscat a scăzut cu 25%, cel al speciilor marine cu 28% şi cele care trăiesc în apă dulce cu 29%. Numărul speciilor de păsări marine a scăzut cu 30% de la mijlocul anilor \'90.

Raportul a fost publicat înainte de o conferinţă a statelor membre ale Convenţiei asupra Biodiversităţii a ONU, care va avea loc la Bonn, în Germania, săptămîna viitoare. La această conferinţă se vor dezbate modalităţile de salvare a florei şi faunei aflate în pericol din cauza activităţilor umane. Unii cercetători văd în fenomenul de dispariţie a speciilor cel de-al şaselea val de extincţii din istoria Pămîntului, ultimul datînd din urmă cu 130 de milioane de ani, cînd au dispărut dinozaurii. Cercetătorii mai spun că multe din alimentele şi medicamentele utilizate de oameni vin din natură, iar reducerea biodiversităţii ar putea constitui un pericol şi pentru rasa umană. “Nimeni nu poate scăpa de impactul reducerii biodiversităţii pentru că fenomenul produs la nivel global este echivalent cu reducerea cantităţilor de medicamente, cu creşterea vulnerabilităţii la dezastre naturale şi cu accentuarea efectelor încălzirii globale”, a afirmat directorul general World Wide Fund for Nature, James Leape.

Taguri articol


12