Festivalul de Haiku de la Constanţa, centru de interes pentru iubitorii culturii japoneze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Festivalul de Haiku de la Constanţa, centru de interes pentru iubitorii culturii japoneze

Cultură 25 Mai 2009 / 00:00 2186 accesări

Festivalul de Haiku cu participare internaţională, avînd ca temă „Haiku-ul în contextul liricii universale“, organizat la Constanţa în perioada 22-29 mai, constituie un punct de atracţie pentru publicul sensibil şi iubitor de frumos, din rîndul căruia se detaşează cei fascinaţi de cultura şi civilizaţia japoneză. Deschiderea oficială a manifestării organizate de Societatea de Haiku din Constanţa, sub egida Ambasadei Japoniei în România, a avut loc, sîmbătă după-amiază, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“. Printre invitaţi s-a aflat şi rectorul Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari. Acesta a apreciat organizarea unei asemenea manifestări, Universitatea „Andrei Şaguna“ sprijinind suita evenimentelor din cadrul festivalului în calitate de partener. „Este o onoare pentru noi să colaborăm la realizarea Festivalului de Haiku, o manifestare de care se bucură toţi constănţenii. Faptul că şi Ambasada Japoniei acordă preţuire evenimentului de la Constanţa demonstrează că acest festival este un succes. În afara faptului că Universitatea Andrei Şaguna sprijină acest eveniment, eu însumi sînt un beneficiar al acestei manifestări, ca orice constănţean. Este datoria fiecăruia să creeze evenimente pozitive, iar prof. Laura Văceanu (n.r. preşedintele Societăţii de Haiku din Constanţa) realizează acest lucru. Este o onoare să sprijinim orice om care realizează pentru constănţeni un eveniment pozitiv“, a spus rectorul Universităţii „Andrei Şaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari.

Publicul a avut prilejul de a admira costume tradiţionale japoneze şi expoziţii de ikebana şi origami, deschise în holul Colegiului de Arte, iar în sala „Sergiu Celibidache“ a instituţiei gazdă a putut asista la un spectacol special. În cadrul manifestării au fost premiate cele mai bune creaţii participante la concursurile de haiku şi haiga, organizate în contextul Festivalului de Haiku. La concursul de haiku, juriul - format din profesorii Ion Codrescu, Loretta Băluţă şi Doina Misan - a acordat premiul I elevilor: Alina Drăgulescu, Daiana Irimia, Teodor Andrei, Andreea Bucur şi Andra Simion. Premiul al II-lea le-a revenit Rebecăi Acujboaie, Dianei Gucea şi lui Andrei Vasile. Elevii Emilian Bobeş, Gabriel Gîrghescu, Bianca Giuglea şi Vanessa Dobre au fost răsplătiţi cu premiul al III-lea. La concursul de haiku, jurizat de către Şerban Codrin, Florin Grigoriu şi Sonia-Cristina Coman, premiul al II-lea a fost primit de Corina Ion, Dan Norea şi Eduard Ţară. Pe locul al III-lea s-au aflat elevii Francisca Iancu şi Stroe Constantin. Premiul I pentru haiku nu s-a acordat.

Manifestările propriu-zise din cadrul Festivalului de Haiku se vor încheia astăzi. De la ora 09.30, în sala de conferinţe a Hotelului „Parc“, va avea loc un atelier renku, în memoria lui William J. Higginson, condus de Zinovy Vayman (Boston, SUA) şi Şerban Codrin (Slobozia). De la ora 11.30, participanţii vor asista la o prezentare a Societăţii de Haiku din Constanţa şi a revistei „Albatros”, văzute ca modele de management intercultural major. Începînd cu ora 16.00, la „Prăvălia cu cărţi“ vor avea loc două lansări de carte: „Autoare de haiku din România“ de Adina Enăchescu şi Florin Grigoriu şi „Fluturi de lumină“. În perioada 26-28 mai, se vor organiza excursii la mănăstirile din judeţul Constanţa, în Delta Dunării şi vor avea loc vizite la muzeele constănţene. Festivalul de Haiku, cu participare internaţională, se desfăşoară în cadrul proiectului cultural-educativ „Interculturalitate româno-japoneză“, prin care se marchează 50 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice între România şi Japonia.

Taguri articol


12