Fier din carne sau din legume?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfatul medicului

Fier din carne sau din legume?

Politică 05 Iunie 2007 / 00:00 942 accesări

 Natura deţine o cantitate mare de fier - sub formă de feritină - forma de depozit a fierului în plante.

 Legumele (în general) şi soia (în special) au un conţinut mare de fier şi de feritină. În boabe, cea mai mare parte a fierului este sub formă de feritină (cca 90%). Folosirea fierului de către organism din această formulă este mai importantă decît folosirea fierului trivalent din alimente.

 Tutunul creşte nivelul fierului din organism - supraîncărcarea cu fier alterează funcţiile de apărare a organismului, ca şi lipsa fierului din alimentaţie. Concentraţiile crescute de feritină serică înseamnă un risc crescut de boală coronariană.

 Fierul din soia e absorbit mai bine decît din orice altă sursă vegetală, cantitatea de fier fiind de două ori mai mare decît cea din alte legume. Fierul din feritina de soia se absoarbe la fel de bine ca şi cel din feritina animală.

 Alimentaţia bogată în carne furnizează cantităţi mari de fier foarte uşor absorbabil, care dau un nivel ridicat de hemoglobină. Cantităţile excesive de hemoglobină cresc vîscozitatea sîngelui, cresc riscul coagularii intravasculare şi riscul de infarct miocardic.

O alimentaţie echilibrată în carne şi legume asigură nivele optime de fier.

Taguri articol


12