Fostul președinte al Confederației Braziliene de Fotbal, în fața justiției americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandalul „Corupție la FIFA”

Fostul președinte al Confederației Braziliene de Fotbal, în fața justiției americane

Sport 04 Noiembrie 2015 / 15:19 316 accesări

Fostul președinte al Confederației Braziliene de Fotbal (CBF), Jose Maria Marin, inculpat de justiția americană în cadrul scandalului de corupție care afectează FIFA, a fost extrădat în Statele Unite ale Americii. Marin, în vârstă de 83 de ani, a pledat „nevinovat“ în fața unui judecător de la tribunalul federal din Brooklyn, iar magistratul american, Raymond Dearie, a fixat data următoarei prezentări în fața instanței pentru 16 decembrie.

Fostul președinte al CBF este unul din cei șapte conducători sau foști conducători ai FIFA arestați și plasați în detenție la Zurich, la finele lunii mai. El este bănuit că ar fi acceptat și împărțit cu alți responsabili o mită de 100 de milioane dolari pentru atribuirea unor drepturi de marketing pentru Copa America - edițiile 2015, 2016, 2019 și 2023, precum și pentru Cupa Braziliei din 2013 și 2022. Într-o primă fază, Jose Maria Marin s-a opus extrădării, dar în cele din urmă a acceptat-o săptămâna trecută. El a fost predat marți, la Zurich, autorităților americane, care l-au însoțit în călătoria în Statele Unite.

FIFA se confruntă cu un uriaş scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA. În acest caz, şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi Jose Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de Organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Citește și:

Blatter vorbește despre „aranjamente diplomatice” pentru stabilirea gazdelor CM 2018 și 2022!

Platini spune că este persoana cea mai potrivită să conducă FIFA

Șapte candidaturi oficiale la președinția FIFA

Taguri articol


12