Fuziunea PNL - PDL, dacă-i ordin, cu plăcere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce se întâmplă în teritoriu...

Fuziunea PNL - PDL, dacă-i ordin, cu plăcere

Eveniment 01 Iulie 2014 / 00:00 842 accesări

NEGOCIERI În lupta surdă pentru Cotroceni, conducerile PNL și PDL au urgentat procedurile de fuziune, adoptând fiecare, în forurile de conducere, rezoluția prin care se dă undă verde înființării noului partid. Odată semnalul dat de la București, în teritoriu, membrii celor două partide au început tatonările. Putem spune că, deși mai-marii de la București afișează o notă de siguranță și spun că totul va fi bine și frumos, mariajul dintre PNL și PDL va fi greu de realizat. Mai ales din cauza orgoliilor locale. La Constanța, PNL și PDL au uitat de contrele din trecut. Cel puțin asta lasă să se înțeleagă liderii celor două formațiuni. Președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Gheorghe Dragomir, a spus că, de câteva săptămâni, au loc întâlniri între membri PNL și cei ai PDL, în cadrul cărora încearcă să armonizeze relațiile dintre cele două părți. Deși recunosc că nu prea au un cuvânt de spus în procesul de fuziune, atât liderul PNL, cât și președintele Organizației Județene Constanța a PDL, senatorul Christian Gigi Chiru, spun că fuziunea trebuie să fie obiectivul numărul 1. ”Interesul național trebuie să primeze celui local. Așa că trebuie să lăsăm orgoliile la o parte și să ne unim forțele, pentru a crea un pol puternic de dreapta”, a punctat Gheorghe Dragomir. La rândul său, Chiru a nuanțat, spunând că nu sunt motive pentru a bloca procesul de fuziune. ”Deocamdată, discuțiile sunt la nivelul organizațiilor județene, dar vor fi intensificate, în perioada următoare, în tot județul. Se va merge pe o formulă cu o conducere comună până după alegerile din 2016, când ar trebui să se ia în calcul o siglă comună și un singur nume”, a punctat Chiru. Întrebat dacă, totuși, vor fi persoane care nu vor accepta unificarea, senatorul a opinat că ”aceia care nu se vor împăca cu ideea vor fi lăsați să-și exprime nemulțumirile în altă parte”. Adică, ar trebui dați afară.

MEDGIDIA Dincolo de optimismul afișat, fuziunea dintre PDL și PNL va fi testată cu adevărat acolo unde cele două părți sunt precum șoarecele și pisica. O asemenea situație se regăsește la Medgidia, unde ura dintre tabăra liberalului Marian Iordache și cea a democrat liberalului Dumitru Moinescu este arhicunoscută. În cazul primului, actualul primar al Medgidiei, Marian Iordache, a afirmat că socotelile în această ecuație se fac la București, dar, dacă se va întâmpla să se pună la masa negocierilor cu PDL, nu va avea nicio problemă. ”Putem discuta. Însă, cu certitudine, actuala componență a conducerii Primăriei nu se va schimba până la alegerile din 2016”, a punctat Iordache. De partea cealaltă, Dumitru Moinescu a refuzat să comenteze situația, spunând că el este un simplu membru. În schimb, președintele organizației de la Medgidia a PDL, Camelia Pleșca, a afirmat că viitoarea colaborare cu PNL, indiferent de forma ei, trebuie să fie în beneficiul orașului.

Cine oprește hemoragia din PNL?

După congresul PNL au rezultat două tipuri de probleme: una privind numele viitoarei formațiuni, iar cea de-a doua - legată de valul de plecări din partid către viitoarea formațiune politică a lui Călin Popescu-Tăriceanu. În cazul primei probleme, după declarația nefericită a lui Klaus Iohannis, care i-a anunţat triumfător pe liberali că PDL a acceptat ca viitoarea formaţiune să se numească PNL, democrat liberalii au sărit ca arşi. Însă tonul acestora s-a mai domolit, ei spunând că numele viitoarei formațiuni ar trebui să fie ultima problemă. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, ieri, că numele partidului poate fi PNL, PDL sau altul. În plus, el a punctat că negocierile dintre PDL şi PNL privind fuziunea nu au intrat în niciun impas. De departe, marea problemă în momentul de față pentru PNL o reprezintă scurgerile de membri. După ce, în weekend, PNL a pierdut nouă oameni, din care șase parlamentari, ieri, alți liberali cu state vechi și-au făcut bocceluța și au demisionat. Primul care a anunțat că pleacă a fost deputatul mehedințean Viorel Palașcă. Acesta a pus gestul său pe seama deciziei de a fuziona cu PDL. Apoi a urmat un nume greu din PNL, deputatul Daniel Chițoiu, care a spus că este nemulţumit de deciziile luate la nivelul Congresului PNL, prin care s-au decis afilierea la PPE şi fuziunea cu PDL, el susţinând că partidul este stăpânit de haos şi a devenit un teren de bătălie între Antonescu şi Iohannis. Chițoiu a fost urmat de alți doi deputați liberali, Mirel Taloş și Ion Cupă, ridicând la 10 numărul parlamentarilor liberali care demisionează din PNL în ultimele zile. Aseară, şi deputatul PNL de Giurgiu Ioan Viorel Teodorescu a demisionat din partid și a declarat că vrea să se alăture formațiunii politice care se va constitui la inițiativa fostului premier liberal Călin Popescu-Tăriceanu.



12