HAOS în Brazilia: Armata va prelua controlul securităţii în Rio de Janeiro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

HAOS în Brazilia: Armata va prelua controlul securităţii în Rio de Janeiro

Externe 17 Februarie 2018 / 20:29 619 accesări

Guvernul brazilian a decis ca armata să controleze securitatea în statul Rio de Janeiro, ca răspuns la creşterea violenţelor bandelor infracţionale, scrie BBC. Preşedintele Michel Temer a comparat violenţa cu „un cancer” şi a spus că s-a făcut orice mai puţin supravegherea prin forţă de către stat a bandelor de crimă organizată, scrie news.ro. Luiz Fernando Pezao, guvernatorul statului Rio a cerut ajutor, după ce carnavalul anual din regiune a fost tulburat de violenţe.

Astfel, armata va controla poliţia şi alte servicii de securitate. Generalul Walter Souza Braga Netto va supraveghea operaţiunea. El a fost apreciat pentru cum a gestionat situaţia în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio din 2016. La semnarea decretului, preşedintele Termer a spus că ia „măsuri extreme”, pentru că circumstanţele o cer. „Guvernul va răspunde dur şi ferm, luând toate măsurile necesare pentru a eradica crima organizată”.

În timpul carnavalului de la Rio de Janeiro, care s-a încheiat miercuri, au avut loc mai multe incidente violente, iar trei poliţişti au murit. În plus, turiştii au fost ţinta hoţilor.

Luiz Fernando Pezao şi-a cerut scuze faţă de cei afectaţi: „Nu eram pregătiţi. Au existat erori în prima zi şi am suplimentat patrulele”. Din cauza crizei financiare, bugetul poliţiei din Rio a fost tăiat în ultimii ani, în timp ce al statului a fost afectat de recesiune.

Cifrele oferite de conducerea statului arată o creştere cu 8% a crimelor în 2017 faţă de 2016 şi de 26% faţă de 2015. Armata patrulează de regulă prin cele mai periculoase zone ale Rio de Janeiro, stăpânite de traficanţii de droguri, acum însă militarii vor fi prezenţi peste tot în metropola cu 12 milioane de locuitori şi în cel mai mare stat al Braziliei.

Este pentru prima dată, din 1985, când Brazilia a redevenit democraţie, după 21 de ani de dictatură militară, când rolul armatei este atât de însemnat. Decizia semnată de preşedinte va avea nevoie de acordul Congresului naţional. Potrivit presei braziliene, actualul şef al securităţii publice, Roberto Sá, va fi înlăturat din funcţie. Generalul Netto va conduce cel puţin până la finalul acestui an.

Taguri articol


12