Încă un obuz sirian a căzut în Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război de uzură

Încă un obuz sirian a căzut în Turcia

Eveniment 08 Octombrie 2012 / 00:00 391 accesări

Un obuz lansat din Siria a căzut, ieri, în satul Akçakale din sud-estul Turciei, unde cinci civili au fost ucişi miercuri, de tirurile siriene. Obuzul a căzut în grădina unei clădiri publice, care fusese evacuată anterior de autorităţi. Artileria turcă a ripostat imediat, o nouă ripostă armată fiind înregistrată sâmbătă dimineaţă, ca răspuns la un tir de artilerie venit din Siria, care a lovit provincia Hatay. Tirul nu a provocat victime. Incidentul de la Akçakale, sat din provincia Sanliurfa, este cel mai grav produs între Damasc şi Ankara, de la doborârea unui avion de luptă turc, de către apărarea antiaeriană siriană, în iunie. Guvernul turc a obţinut, joi, aprobarea Parlamentului de a continua operaţiunile militare împotriva Siriei, dacă va fi necesar. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ferm, joi, tirurile armatei siriene împotriva Turciei şi le-a cerut celor două ţări vecine să dea dovadă de reţinere.

VICTIME Patru turci care luptau alături de rebeli au fost ucişi sâmbătă, de armata siriană, la Alep. ”O unitate a valoroasei noastre armate a distrus, la Boustane al-Qasr, două vehicule în care erau montate mitraliere antiaeriene Duşka şi şapte maşini Mercedes la bordul cărora se aflau terorişti, între care patru turci”, afirmă presa oficială. 40 de soldaţi şi nouă luptători insurgenţi au fost ucişi sâmbătă, în confruntările în urma cărora rebeliunea a preluat controlul asupra unui sat de la frontiera turcă. Luptele au ţinut peste 12 ore şi s-au încheiat când luptătorii rebeli au preluat controlul asupra localităţii Khirbet al-Joz. Satul respectiv, părăsit de locuitori, este situat în provincia Idleb, la doi kilometri de frontiera cu Turcia. De la începutul conflictului, armata siriană a pierdut regiuni extinse din nordul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia, care sunt acum controlate de insurgenţii din vest sau de kurzii din est.

IRANUL SE RETRAGE Iranul a retras 275 de membri ai unei unităţi ce desfăşoară o operaţiune secretă în Siria, din cauza crizei economice din ţară şi a criticilor dure cu privire la costurile pe care le presupune sprijinul acordat preşedintelui Bashar al-Assad, relatează ”Sunday Times”. Bărbaţii aparţin unei brigăzi cunoscute ca Unitatea 400, care face parte din forţa de elită al-Quds şi a luptat alături de aparatul de securitate al lui al-Assad, împotriva rebelilor sunniţi. Retragerea a fost văzută ca un semn de slăbire a încrederii liderilor şiiţi iranieni în capacitatea lui al-Assad de a supravieţui acestei revolte şi are loc în timp ce Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, se confruntă cu o provocare neaşteptată, determinată de prăbuşirea monedei iraniene şi proteste de stradă la Teheran.

ÎNLOCUIREA PREŞEDINTELUI ”Vicepreşedintele sirian, Farouk al-Shareh, este un om integru şi l-ar putea înlocui pe Bashar al-Assad la conducerea unui Guvern de tranziţie în Siria, pentru a pune capăt războiului civil din ţară”, a afirmat, sâmbătă seara, şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu. El a subliniat că opoziţia siriană înclină să îl accepte pe al-Shareh ca viitor conducător al administraţiei siriene. Sunnitul Farouk al-Shareh este un om de încredere al regimului şi a fost, timp de peste 15 ani, şeful diplomaţiei siriene, înainte de a deveni vicepreşedinte, în 2006. Relaţiile dintre Damasc şi Ankara sunt marcate de tensiuni de la începutul revoltei în Siria, în martie 2011 şi au cunoscut o deteriorare bruscă după tirurile siriene de la frontiera turcă din cursul acestei săptămâni.



12