Israelul a început retragerea din Fâşia Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speranțe de pace

Israelul a început retragerea din Fâşia Gaza

Externe 04 August 2014 / 00:00 494 accesări

Israelul a început să îşi retragă unele trupe din Fâşia Gaza şi să le repoziţioneze în alte zone din teritoriul palestinian, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al armatei, Peter Lerner, confirmând pentru prima dată, oficial, un început de retragere parţială. ”Schimbăm viteza, dar continuăm. Suntem foarte aproape de a ne îndeplini misiunea în ceea ce priveşte tunelurile a căror existenţă o cunoaştem. Când se va întâmpla acest lucru, vom face un anunţ. Dar misiunea continuă, ea nu s-a încheiat. Nu va fi acelaşi tip de operaţiune, dar ne vom continua operaţiunile pentru a permite o reacţie rapidă pe teren şi atacarea Hamas în caz de nevoie. Realitatea este că Hamas încearcă să îşi continue atacurile, trebuie să rămânem prezenţi într-o oarecare măsură, pentru a răspunde”, a adăugat Lerner. Numărul militarilor israelieni angajaţi efectiv în lupte în interiorul Fâşiei Gaza nu este cunoscut, această informaţie fiind supusă cenzurii militare.

Armata israeliană a anunţat, ieri dimineaţă, moartea sublocotenentului Hadar Goldin, dat dispărut de vineri, în timp ce lupta în Fâşia Gaza. În vârstă de 23 de ani, Goldin a fost dat dispărut după un atac desfăşurat de un comando palestinian în Fâşia Gaza. Sâmbătă seară, presa israeliană a precizat că la domiciliul părinţilor soldatului s-au deplasat ministrul Apărării, Moshe Yaalon, şi rabinul-şef al armatei, Rafi Peretz, semn al unui anunţ iminent în legătură cu acesta. Sute de persoane anonime, dar şi părinţii a trei tineri israelieni răpiţi şi ucişi în Cisiordania, la începutul lui iunie, s-au reunit sâmbătă seara în faţa domiciliului familiei Goldin din Kfar Saba. Mama sublocotenentului Hadar Goldin a cerut sâmbătă ca Israelul să nu îşi retragă trupele din Fâşia Gaza cât timp cât fiul ei nu va fi recuperat. 64 de militari au murit în lupte, începând cu 8 iulie, acesta fiind cel mai grav bilanţ al armatei israeliene de la războiul împotriva mişcării libaneze Hezbollah, în 2006.

ALȚI PALESTINIENI UCIȘI Cel puţin zece palestinieni au fost ucişi ieri într-un atac care a lovit o şcoală ONU ce adăposteşte refugiaţi la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni, UNRWA, Chriss Gunness. El nu a imputat responsabilitatea bombardamentelor unuia sau altuia dintre beligeranţi. Circa 30 de palestinieni au fost ucişi deja în atacuri asupra unor şcoli ONU, generând critici la nivel internaţional şi condamnarea ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat atacul împotriva şcolii drept nejustificabil. SUA au condamnat, de asemenea, bombardamentul şi au cerut Israelului să facă mai multe eforturi pentru protejarea populaţiei din Gaza. Cel puţin 296 de copii şi adolescenţi palestinieni au fost ucişi în Fâşia Gaza, de la începutul ofensivei Israelului împotriva Hamas. Potrivit armatei israeliene, mişcarea islamistă palestiniană foloseşte civilii ca scuturi umane, trăgând din zone locuite sau ascunzând arme şi centre operaţionale în şcoli, moschei sau spitale.

PROTESTE LA WASHINGTON Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în faţa Casei Albe, la Washington, pentru a susţine Fâşia Gaza, cerând sfârşitul intervenţiei militare israeliene. Manifestanţii au ocupat, fără incidente, o mare parte a parcului Lafayette, în faţa reşedinţei prezidenţiale. Pe o pancartă era desenată o svastică, iar o altă pancartă ilustra ghetoul din Varşovia, comparat cu... ghetoul din Gaza. Un mic grup de evrei ortodocşi protejaţi de poliţişti a manifestat în apropiere. Această demonstrație pro-palestiniană este cea mai importantă care a avut loc în faţa Casei Albe de la începutul intervenţiei israeliene împotriva Hamas, soldată cu moartea a 1.600 de palestinieni şi 64 de militari israelieni.

JOHN KERRY, SPIONAT DE ISRAEL Israelul a ascultat conversaţiile telefonice ale secretarului de stat american, John Kerry, în timpul negocierilor cu palestinienii din 2013, a anunţat, ieri, săptămânalul german ”Der Speigel”, citând surse din cadrul serviciilor secrete. În cursul negocierilor care au eşuat, în cele din urmă, în aprilie 2014, Kerry a vorbit cu numeroşi oficiali din Orientul Mijlociu, folosind nu numai liniile securizate, ci şi telefoane prin satelit normale, uşor de ascultat. Iar aceste conversaţii au fost interceptate de serviciile secrete israeliene şi ale altor cel puţin două ţări, potrivit surselor ”Der Spiegel”, după care Israelul a folosit informaţiile obţinute astfel în timpul negocierilor.

John Kerry, care considera drept o prioritate a mandatului său procesul de pace din Orientul Mijlociu, a reuşit să îi aducă la masa negocierilor pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi pe preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, în iulie 2013. Dar în aprilie 2014, Israelul a anunţat brusc construirea a 700 de locuinţe şi a refuzat să elibereze, aşa cum se prevăzuse, o ultimă serie de prizonieri palestinieni. Abbas a reacţionat atunci cerând ca Palestina să devină membru în unele convenţii ONU, iar negocierile s-au blocat. Kerry a încercat în zadar să instaureze un armistiţiu pentru a pune capăt actualei intervenţii militare israeliene în Gaza.



12