John Kerry îndeamnă israelienii şi palestinienii la reluarea negocierilor de pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

John Kerry îndeamnă israelienii şi palestinienii la reluarea negocierilor de pace

Externe 13 Octombrie 2014 / 00:00 365 accesări

Secretarul de stat american, John Kerry, a lansat, ieri, un apel ferm către israelieni şi palestinieni, pe care i-a îndemnat să reia negocierile de pace, într-o conferinţă a donatorilor pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, devastată de războiul din vară. Cu SUA în frunte, ţările occidentale au început să promită ajutoare financiare, la reuniunea de la Cairo, după mai bine de o lună de la încheierea războiului de 50 de zile, care s-a soldat cu peste 2.100 de morţi în enclava palestiniană şi 73 în rândul israelienilor. Kerry a anunţat deblocarea sumei suplimentare de 212 milioane de dolari, destinată reparării distrugerilor importante produse în mica fâşie de teritoriu palestinian, supusă unei blocade ermetice de către Israel în ultimii opt ani. Însă, a insistat el, cel mai important este să se încerce să se ajungă la o soluţionare politică a conflictului israeliano-palestinian, care durează de aproape 70 de ani. Apelul lui Kerry a fost făcut în faţa altor miniştri de Externe şi reprezentanţi ai aproximativ 50 de state şi organizaţii internaţionale. Şeful diplomaţiei americane a încercat să imprime, în 2013, un nou impuls negocierilor de pace, dar acestea au eşuat în aprilie.

”După ultimul război, Fâşia Gaza este un butoi cu pulbere, iar locuitorii ei au nevoie disperată să vadă în viaţa lor de zi cu zi rezultatele acestor noi promisiuni financiare din partea comunităţii internaţionale”, a avertizat, la rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în discursul pe care l-a susţinut. ”În 2009, comunitatea internaţională se reunise în Egipt, pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, devastată de trei războaie în ultimii şase ani. Ne-am promis susţinerea şi am convenit să reconstruim, dar acum ne aflăm din nou aici. Ciclul construcţie - deconstrucţie continuă, se înrăutăţeşte”, şi-a exprimat el regretul. Prezent la Cairo, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a reiterat nevoia unei noi soluţii pentru crearea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalimul de Est. El a îndemnat comunitatea internaţională să facă maximum pentru a stabili o limită în timp în vederea încheierii ocupaţiei israeliene şi începerea unor negocieri serioase. Însă perspectiva unei relansări a negocierilor a fost primită sec de către ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, care nu a fost invitat la Cairo: ”Este necesar să vedem în ce cadru şi asupra căror puncte vor purta aceste negocieri. Dacă poartă numai asupra exigenţelor palestiniene, atunci este un efort pierdut”.

PROMISIUNI Fâşia Gaza este în genunchi, după trei războaie în şase ani şi o blocadă israeliană de opt ani. PIB-ul ei s-ar fi prăbuşit cu 20% în primele nouă luni ale lui 2014, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2013. Autoritatea Palestiniană (AP) a prezentat un proiect de reconstrucţie a Fâşiei Gaza, de 76 de pagini, implicând suma de patru miliarde de dolari, din care cea mai mare parte este afectată construirii de locuinţe. Dacă nevoia de bani este enormă, motivele de reticenţă sunt considerabile în rândul comunităţii internaţionale. Conferinţa ar putea să producă o sumă promisă mare, însă există un anumit pesimism, oamenii s-au săturat să plătească fără să existe un orizont politic, afirma recent un diplomat, sub protecţia anonimatului. SUA şi-au asumat angajamentul să ofere un ajutor imediat în valoare de 212 milioane de dolari. Cu această sumă, Washingtonul urmează să contribuie, în total, la reconstrucţia Fâşiei Gaza, cu o sumă de 330 de milioane de dolari de la începutul verii şi cu 400 de milioane în decurs de un an, potrivit lui Kerry. Germania a promis 63 de milioane de dolari, iar Norvegia - 13 milioane. O mare parte a comunităţii internaţionale speră să poată miza, la un moment dat, pe o mai mare stabilitate politică în Fâşia Gaza, odată cu reconcilierea recentă dintre AP, dominată de partidul naţionalist Fatah al lui Mahmoud Abbas, şi Hamas, care se află la putere în enclavă, dar care este considerată o mişcare teroristă de către Israel, SUA şi anumite ţări europene.

Taguri articol


12