Jumătate de secol de pictură la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uniunea Artiștilor Plastici

Jumătate de secol de pictură la Constanţa

Eveniment 17 Decembrie 2014 / 00:00 2835 accesări

Cu prilejul a cinci decenii de activitate, Filiala Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România vernisează mâine, de la ora 18.30, la Art Gallery din incinta Tomis Mall, o amplă expoziție aniversară.

DE LA CENACLUL ARTIȘTILOR LA FILIALĂ În anul 1956, artistul Nicolae Rădulescu punea la Constanța bazele unui cenaclu al artiștilor. În decembrie 1959, în cadrul Uniunii Artiștilor Plastici a Republicii Populare Române, condusă de dobrogeanul Ion Jalea, se înființează Cenaclul din Constanța. Primii artiști, membri ai Cenaclului nou constituit, au fost Ion Duman, Ion Mătăsăreanu, Mihai Vătămanu și Ștefan Ipatie Ghiuță. În 1964, Filiala Constanța a UAP a fost recunoscută oficial, deoarece, pe parcursul anilor 1959-1964, gruparea inițială crescuse numeric prin cooptarea unor absolvenți ai instituțiilor superioare de artă deveniți și ei membri UAP, calitatea manifestărilor artistice propulsând-o către acest nou tip de organizare.

RECUNOAȘTERE ȘI ATELIERE DE CREAȚIE În perioada 1964-1989, la Constanța s-a construit o bază materială de excepție pentru artiști plastici profesioniști, constând în complexul UAP - studiourile de creație de pe bulevardul Mamaia (1964-1973), la care s-au adăugat alte studiouri de creație la parterul blocurilor AR1, AR2 de pe bulevardul Ferdinand (1988-1989), galeria de artă din Mamaia (1968) și casa de creație a UAP din Constanța, de pe strada Mihai Eminescu, preluată și restaurată în 1977. Ea devine casa de creație și documentare pentru toți artiștii români și invitații din străinătate. Deoarece, după 1990, Filiala UAP a pierdut sala de expoziții de pe bulevardul Tomis, artiștii tomitani au început să expună în sala de expoziție „Ion Nicodim” din cadrul Pavilionului Expozițional Constanța. Sala care poartă numele reputatului artist dobrogean a fost oferită spre utlizare artiștilor profesioniști constănțeni de către Consiliul Județean Constanța (CJC), odată cu intrarea în funcțiune a Pavilionului Expoziţional. Această colaborare cu CJC este benefică pentru artiștii locali, deoarece nu au alt spațiu cu această destinație.

În anul 1979, filiala avea 14 membri UAP și 13 absolvenți de studii superioare de artă. La ora actuală, Filiala Constanța a UAP, condusă de reputatul ceramist Eusebio Spînu, are 62 membri titulari, 11 membri stagiari și 20 de absolvenți care își vor depune candidatura în 2015, pentru a primi calitatea de membru stagiar al UAP, România.



12