Kim Jong-il suferă de blocaj renal şi este semiparalizat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Kim Jong-il suferă de blocaj renal şi este semiparalizat

Externe 25 Martie 2010 / 00:00 392 accesări

Liderul nord-coreean, Kim Jong-il, suferă de blocaj renal, având nevoie de dializă şi este paralizat parţial, în urma unui accident vascular pe care l-a avut în 2008, susţine directorul unui institut sud-coreean. Nam Sung-Wook, directorul Institutului pentru Strategia Securităţii Naţionale, afirmă că modul în care arată unghiile mâinilor lui Kim Jong-il indică faptul că dictatorul în vârstă de 68 de ani suferă de blocaj renal cronic. Institutul pentru Strategia Securităţii Naţionale are legături cu Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean. ”Kim Jong-Il suferă de diabet şi hipertensiune şi avem indicii că face dializă o dată la două săptămâni. Culoarea unghiilor sale arată că are blocaj renal cronic”, afirmă Nam. Potrivit expertului, liderul nord-coreean avea 86 de kilograme înaintea accidentului vascular suferit în august 2008. După o dietă care a durat trei luni, dictatorul avea 70-73 de kilograme la începutul anului 2009.

Liderul nord-coreean este pe cale să piardă războiul de propagandă în această ţară, în contextul în care peste jumătate din populaţie ascultă ştiri străine, iar nemulţumirea a apărut inclusiv în rândul elitei, relatează ”Washington Post”. Un sondaj efectuat în 2008, în rândul a 300 de nord-coreeni refugiaţi în Coreea de Sud, arată că forme ale rezistenţei cotidiene în ţara lor sunt tot mai puternice. Populaţia crede că de vină pentru inechitatea tot mai accentuată, corupţia şi lipsa cronică de mâncare este Guvernul de la Phenian, şi nu SUA, Coreea de Sud şi alte forţe străine, potrivit studiului. Raportul apare pe fundalul unor informaţii neconfirmate provenind din Coreea de Nord, privind o creştere a numărului de morţi din cauza foametei, în urma obţinerii unor recolte slabe şi a unui eşec al reformei monetare, care au perturbat pieţele alimentare, cauzând o creştere puternică a inflaţiei şi nemulţumire în rândul populaţiei. Numărul morţilor din cauza foametei în provincia South Pyongan (în centru) ar fi ajuns la câteva mii, de la începutul lui ianuarie şi până în prezent, potrivit unui grup umanitar, Good Friends. Acesta afirmă că pe străzile Phenianului au fost găsite cadavre ale unor bătrâni malnutriţi şi citează declaraţii ale unor oficiali, potrivit cărora, în această iarnă, nivelul foametei a crescut în anumite regiuni la niveluri care nu au mai fost înregistrate din anii \'90, când din această cauză au murit aproximativ un milion de nord-coreeni. Lipsa alimentelor şi morţile din cauza foametei, ezitările birocratice şi creşterea cinismului reprezintă o potenţială ameninţare la adresa stabilităţii Guvernului lui Kim Jong-Il. Aceasta survine într-un moment delicat, după ce liderul a lansat un proces secret pentru transferarea puterii către fiul său, Kim Jong Eun, în vârstă de 27 de ani, lipsit de experienţă.

SUA ar putea relua ajutorul alimentar destinat Coreei de Nord, dacă regimul de la Phenian, care a decis să îl refuze în urmă cu un an, acceptă acest lucru, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. În iunie 2008, SUA au acceptat distribuirea a 500.000 de tone de ajutor alimentar către Coreea de Nord, dintre care 400.000 de tone prin intermediul Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, iar restul prin organizaţii neguvernamentale. În martie 2009, însă, Coreea de Nord a precizat, fără vreo explicaţie, că va refuza, din acel moment, ajutorul alimentar american.

Taguri articol


12